fbpx

Marian Staș: Profesia de profesor nu există în România

Marian Staș, coordonator de programe educaționale, afirmă că, din cauza modului deficitar de formare, profesia de profesor nu există în România, în acest moment.

”Oricât ne-am bate cu pumnul în piept, profesia de profesor nu există în România. Oamenii ies din universități fizicieni cu credite de pedagogie, matematicieni cu credite de pedagogie, istorici cu credite de pedagogie, dar nu profesori”, a spus Marian Staș, la emisiunea DC Edu, produsă de DC News.

Marian Staș a făcut un apel către noul rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași: ”Domnule Maha, pilotați licența pentru profesia didactică! Pentru că istoric înseamnă ceva, iar profesor de istorie înseamnă cu totul altceva.”

”Problema masteratelor este că ele vin după ce tinerii trec și sunt deja copți. În liceele pedagogice intră copiluți de 14-15 ani. Acolo este locul unde să fie modelați frumos și să iasă educatori și învățători. Prin urmare, statut de profesie didactică ce înseamnă? Profesia de inginer, profesia de medic, profesia juridică sunt consacrate de universități care pregătesc tineri. Dar nu ceva cârpit cu credite de pedagogie”, a explicat Marian Staș, în emisiunea citată.

Marian Staș este cadru didactic asociat la Universitatea București (consultanță de proces; Facultatea de Psihologie și Științele Educației) și Harvard Kennedy School (metode cantitative; programul de vară MPA-MC). El a fost, de asemenea, consilier al ministrei Monica Anisie.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.