fbpx

BREAKING Tudorel Toader a pierdut alegerile. Liviu Maha este noul rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Tudorel Toader a pierdut alegerile pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Fostul ministru al Justiției a fost înfrânt de Liviu Maha în turul al doilea. Prezență uriașă la urnele de vot.

Fostul ministru al Justiției nu a reușit să câștige al treilea mandat de rector. Liviu Maha l-a înfrânt pe Tudorel Toader în turul al doilea al alegerilor, care au avut loc luni, 18 martie. Durata mandatului de rector este de 5 ani. 

Până la această oră, pentru Maha au votat 400 de alegători, iar pentru Toader 200, mai sunt de numărat încă 141 de voturi, potrivit Ziarul de Iași.

Alegerile pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au înregistrat o prezență uriașă la urne: 87,7% dintre alegători și-au exprimat votul.

Alegerile au fost la un pas de a fi amânate, potrivit Ziarul de Iași. Luni dimineață, la ora 07.00, când s-a reunit în ședință Biroul Electoral Central al universității, principalele discuții vizau identificarea procedurilor legale pentru a nu mai avea loc alegerile. Totul a pornit de la demisia fostului președinte al BEC, Olga Andreea Urda. Detalii despre cum s-a ajuns în acest punct, aici.

Desemnarea prorectorilor începe pe 15 aprilie și se încheie pe 14 mai. De pe 15 mai până pe 13 iunie se desfășoară concursul și desemnarea decanilor.

Amintim că în primul tur al alegerilor, care a avut loc în data de 12 martie, prof. dr. Liviu Maha, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), a strâns 222 de voturi comparativ cu actualul rector în funcție, prof. dr. Tudorel Toader, care a obținut doar 190 de voturi. Ceilalți patru candidați, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, prof. dr. Tudor Luchian și conf. univ. dr. Adrian Muraru au obţinut 128, 121, 44 și respectiv 15 voturi, potrivit Ziarul de Iași.

Din cele 844 de persoane cu drept de vot (toți profesorii angajați ai universității, alături de cercetători și de studenții reprezentanți în structurile de conducere, consilii ale facultăților și Senat) au fost prezente 733, reprezentând 86,8% din membri. La o zi după rezultatul surpriză al alegerilor din primul turul, trei dintre cei patru foști candidați, adică prof.dr. Gabriel Claudiu Mursa, prof. dr. Tudor Luchian și prof. dr. Mihaela Onofrei au declarat public că îl susțin în cursa pentru funcția de rector pe prof. dr. Liviu Maha.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.