Marea Adria, noul continent descoperit sub Europa

Oamenii de știință au descoperit un continent ”ascuns”, situat sub Europa, anunță postul de televiziune CNN. Denumit Marea Adria (Greater Adria), acesta are dimensiuni comparabile cu ale Groenlandei. Potrivit sursei citate, continentul a fost îngropat sub partea de sud a Europei, în urmă cu 140 de milioane de ani.

Descoperirea apare în ediția de luna aceasta a publicației științifice  Gondwana Research.

”Uitați de Atlantida. Fără să își dea seama, foarte mulți turiști își petrec vacanța în fiecare an pe continentul pierdut Marea Adria”, spune Douwe van Hinsbergen, autor al studiului și profesor de tectonică globală și paleogeografie, la Universitatea din Utrecht, citat de CNN. Potrivit acestuia, “studierea evoluției lanțurilor muntoase poate dezvăluit evoluția continentelor. “Majoritatea lanțurilor muntoase pe care le-am cercetat au luat naștere dintr-un singur continent, care s-a depărțit de Africa de Nord în urmă cu peste 200 de milioane de ani”, a spus van Hinsbergen. “Singura parte păstrată a acestui continent este o fâșie care pleacă de la Torino, trece prin Marea Adriatică și ajunge la granița sudică a Italiei”.

Continetul Greater Adria este în mare parte sub apă, acoperit de mări puțin adânci, recifuri de corali și sedimente. Aceste sedimente s-au transformat în roci, dar ele au fost tasate când continentul a alunecat sub Europa de Sud. Acele roci au devenit lanțuri muntoase în acea zonă: Alpi, Apenini sau Balcani.

Urme ale vechiului continent pot fi văzute în Munții Taurus din Turcia, precizează www.digi24.ro.