fbpx

Manual românesc de Geografie, premiat la Frankfurt

Manualul de geografie pentru clasa a cincea editat de  Art Klett SRL a fost premiat la Târgul de Carte de la Frankfurt. Cartea realizată de autorii  Silviu Neguț, Carmen Camelia Rădulescu și Ionuț Popa a obținut trofeul de bronz, la sețiunea ”Cele mai bune materiale de studiu din Europa”.

Evaluarea juriului a punctat că ”structura lecțiilor este bine organizată. Printr-un design adecvat, diferențierile prin culoare, fotografii și alte elemente grafice, conținutul lecțiilor este bine prezentat. Atât caietul de lucru cât și atlasul oferă opțiuni de învățare extinse și diverse. Materialul de studiu poate fi exersat cu succes în contextul activităților sugerate. Feedback-ul imediat în privința rezultatelor este, de asemenea, un plus. Înregistrările audio și video, valoarea adăugată a aplicațiilor cu avatar în versiunile digitale împreună cu cerințele de evaluare, portofoliile și munca bazată pe proiecte motivează și facilitează procesul de învățare și rezultatele acestuia”.

Elevii din România nu au de ales

În România, însă, școlile de stat sunt obligate să utilizeze manualele unice, realizate de Editura Didactică și Pedagogică. Acest lucru a fost, anul acesta, sursa a numeroase probleme. De exemplu, chiar la disciplina Geografie, Ministerul Educației a anunțat că manualul pentru clasa a VI-a, în care au fost semnalate multe greșeli, va fi tipărit din nou.

Anterior, specialiștii au depistat numeroase greșeli:  De exemplu, pe una dintre hărţile de la pagina 50, Turnu Măgurele este poziţionat în locul Drobetei-Turnu Severin, iar în loc de Marea Roşie este scris Marea Moartă. De asemenea, Insula Ascension este greşit scrisă “Asuncion”. Guyana Franceză este scrisă cu “i” şi nu cu “y” aşa cum este corect, iar  acolo unde apare Insula Falkland, cei care au editat manualul au uitat o literă, aşa că pe hartă apare Insula Falkand.