fbpx

Mama unui elev spune că fiul său a fost discriminat în tabără, pentru că e musulman

Photo 165594303 © Anton Karcheuski | Dreamstime.com

Adnana Mutlu, mama unui elev de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, a trimis către Educație Privată relatarea modului în care fiul său a fost tratat în tabără, motivul fiind acela că este musulman.

Mama elevului spune că fiul său nu a primit mâncarea adecvată restricțiilor impuse de religia sa, cu toate că fusese asigurată de organizatori că acest lucru se va întâmpla. Mai mult, elevul a fost trimis să mănânce la un restaurant aflat la 10 km distanță de tabără și tratat cu agresivitate de profesorul de informatică Bogdan Pătruț, care i-ar fi calificat restricțiile culinare drept ”mofturi”.

Adnana Mutlu spune că va depune o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru felul în care a fost tratat fiul său.

Educație Privată l-a contactat pe profesorul Bogdan Pătruț, pentru a-i cere punctul de vedere în legătură cu cele întâmplate. Acesta a declarat că nu dorește să comenteze cazul, cel puțin pentru moment.

Ce spune Adnana Mutlu:

– Soțul meu este din Turcia, musulman și copiii mei sunt tot musulmani, în consecință nu consumă carne de porc deloc iar restul de carne roșie numai din surse sigure, unde este tăiată helal.
– Cel mic, Emin a terminat clasa a 4a acum și a fost în 4 tabere până acum; cel mare, Enis, a terminat a 6a și a fost și el tot în 4 tabere până acum. În nici una din aceste tabere nu a fost nici o problema legată de mâncare, când ceilalți au primit, în rarele ocazii carne roșie, ei au primit carne albă, pui în general. La fel, la micul dejun când se mai dădeau mezeluri, lor nu li se puneau pe farfurie.
– Enis este la Colegiul Tudor Vianu. În lunamai ne-a anunțat diriginta, profesoară de informatică, de o tabăra de informatică și engleză organizată la Salatruc (Dărmănesti, jud Bacău) în perioada 8-13 iulie. Am achitat tabăra prin transfer online, 550 lei. Am primit o serie de acte pe care le-am completat și le-am trimis pe mail în data de 29.05, dar datate 8.07, după cum ni s-a cerut. Este vorba de GDPR și declarații legate de covid. 
– Tabăra a fost organizată de Asociația EduSoft în colaborare cu Consiliul Județean Bacău prin Direcția Pentru Sport și Tineret. Această asociație este „păstorită” de Bogdan Pătruț, o autoritate se pare în lumea informaticii în România, cu mai multe cărți publicate și traduse în alte limbi, acum el fiind profesor la Universitatea Al I Cuza din Iași și având colaborări și cu universitatea din Bacău.
– În data de 7.07 am trimis un mail pe adresa asociației și a dirigintei, în care îi informam de situația privind mâncarea, că au mai fost în tabere și nu a fost nici o problemă, rugându-i să îmi confirme că au primit și eventualele comentarii. Am primit răspuns doar de la dirigintă, în care îmi spunea că e totul ok și o să aibă ea grijă. Cu ea, de altfel, am discutat și joi, înainte de plecarea autocarului și m-a asigurat că nu o să fie nici o problemă.
-Au plecat, au ajuns în tabăra și urmau să între cu cina. Acolo semnalul era foarte prost, Enis s-a dus pe terenul de sport unde era mai ok și îmi scria mie, foarte nemulțumit de condițiile din tabără. E și asta o latură prea puțin plăcută a poveștii, dar nu despre asta vreau să vorbesc, cel puțin nu acum.
A fost chemat prin megafon și PUS, chiar grăbit, la modul „hai odată, pe unde umbli” să se urce într-un microbuz cu niște oameni necunoscuți (o parte din ei s-au dovedit a fi studenți voluntari), a stat în picioare și a mers 20 de minute, a zis el, în realitate cred că mai puțîn, 10 km. Greșeala lui a fost că s-a urcat. În momentul în care s-a urcat a auzit „musulmanul merge acolo să mănânce”. A ajuns la vila Romanița. acolo i s-a zis dă-te jos și stai acolo (la o masă într-un restaurant). Acum el a început să îmi scrie mie, era total incoerent, nu voia să vorbească, cred că îi era frică. Acolo era și „managerul” cum îi tot zicea el, acest Bogdan Pătruț (BP). Ceilalți au început să pregătească masa, probabil, el stătea singur la o masă, fără să i se spună de ce este acolo și ce urmează să se întâmple. (vă puteți imagina panica lui, fiind singurul copil de acolo, copil fiind încă la 13 ani).
– Într-un final am înțeles unde e, nu și ce face, și am sunat la dirigintă. Nu a răspuns prima dată, mesaje…; când ea a ajuns în sala de mese a văzut că era mâncare cu porc, s-a uitat după Enis nu l-a văzut, a întrebat de el iar colegii i-au spus ce au văzut: a fost urcat într-un micobuz și a plecat. Atunci m-a sunat, extrem de panicată, eu i-am spus că Enis era la un restaurant, s-a urcat într-o mașină și a plecat după el. L-a găsit, s-a certat acolo cu BP, care a spus că toată chestia asta cu mâncarea e un „moft”, l-a luat pe Enis cu mâncare la pachet și s-au întors în tabără. Înainte să plece, BP i-a spus lui Enis că ori mănâncă ce este ori să plece acasă.
În aceeași seară, BP s-a dus în cameră la Enis și i-a spus încă o dată, de față cu ceilalți din cameră, că ori mănâncă ce e ori pleacă, și i-a mai zis încă o dată același lucru și a doua zi la micul dejun. Dimineață a primit o farfurie cu 2 felii de pâine, 3 felii de salam, un pic de roșie, castravete, unt și gem. Bineînțeles că a mâncat pâinea cu gem.
-Noi am plecat ieri după el, și am ajuns în tabără. Diriginta a fost tristă, cred, când ne-a văzut. I-am spus că ea personal nu are nici o vină. Eu l-am ajutat pe Enis cu bagajele, iar în timpul asta a apărut BP, dând din arătător la soțul meu că el nu negociază nimic. Soțul meu i-a spus că oricum, el personal nu are ce să negocieze cu un discriminator. A fost un pic șocat de modul în care s-a pus problema. Am apărut și eu și ne tot zicea că el nu negociază nimic, dar câți bani vrem înapoi? I-am zis că nu avem nici o problemă cu banii, nu ne interesează banii și l-am întrebat doar: cine este el, în ce calitate este acolo și cine sunt exact organizatorii taberei, lucruri de care ți-am scris pe la început.
Acum, eu nu vreau să las situația așa. Nu mă interesează faptul că acest domn visează informatică și cu ochii închiși, vreau să se afle ce fel de om e. Nu mă interesează să recuperez bani, mai mulți sau mai puțini. Urmează să fac o sesizare la Consiliul pentru combaterea Discriminării.
Sursă foto: https://www.dreamstime.com/muslim-rosary-made-wooden-beads-red-tassels-symbol-faith-religious-freedom-day-muslim-rosary-made-wooden-beads-image165594303

3 comments

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.