fbpx

MAI: Se vor constitui grupuri de acțiune la nivelul şcolilor, pentru prevenirea consumului de droguri

foto: mai.gov.ro

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că se vor constitui grupuri de acțiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar, pentru prevenirea consumului de droguri.

Grupurile de acţiune vor fi formate din specialişti ai instituţiilor semnatare a Planului naţional cadru de acţiune privind siguranţa şcolară în domeniile droguri, violenţă, bullying, la care vor participa cadre didactice şi reprezentanţi ai asociaţiilor de elevi şi părinţi.

În ceea ce priveşte prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor, planul semnat marţi prevede elaborarea unui cadru normativ care să faciliteze depistarea consumului de droguri în şcoli, pe baza unor proceduri care să implice acordul părinţilor, să asigure confidenţialitatea, nediscriminarea, să evite stigmatizarea sau bullyingul. În procesul de elaborare a propunerilor de act normativ vor fi consultate asociaţiile de părinţi şi elevi, potrivit unui comunicat al MAI, publicat de Agerpres.

O componentă importantă a acestui plan este colaborarea cu părinţii elevilor, care vor juca un rol esenţial în atingerea scopului de creştere a gradului de siguranţă în unităţile de învăţământ, autorităţile locale, precum şi cu reprezentanţii asociaţiilor de elevi.

„Continuăm aplicarea deciziilor anunţate săptămâna trecută, astăzi a fost semnat planul pentru creşterea siguranţei în şcoli, o atenţie specială fiind acordată combaterii consumului de droguri în şcoli şi fenomenului de bullying şi violenţă. Sunt realităţi care până acum nu au fost abordate structurat. Am luat iniţiativa cooptării mai multor ministere în acest efort, educaţie, sănătate, muncă, familie, cultură, dezvoltare, precum şi a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, pentru că numai combinând integrat competenţele putem aborda cu succes acest plan. Este un document comprehensiv, structurat pe mai multe direcţii, care indică responsabilităţi clare pentru fiecare instituţie”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Planul naţional cadru de acţiune privind siguranţa şcolară a fost semnat de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia-Elena Intotero, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, ministrul Culturii, Raluca Turcan, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila şi Livia Arnăutu, reprezentant al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Deca: Dependețele sunt boli și trebuie tratate ca atare. Trebuie acordat tot sprijinul

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.