fbpx

Ligia Deca, despre vizita în Coreea de Sud: Scurtă, dar densă

Ligia Deca, ministrul Educației, a relatat cum a decurs vizita în Coreea de Sud, pe care a efectuat-o împreună cu mai mulți membri ai Guvernului.

Ea a descris vizita drept „scursă, dar densă”.

Relatarea făcută de ministrul Educației:

Ultimele două zile în Coreea de Sud au fost dense și pline de promisiuni pentru viitor.

Ieri am însoțit delegația României în vizitele la companiile coreene care lucrează în infrastructură, IT&C și apărare, pentru a înțelege cum văd coloșii economici conexiunea cu sistemul educațional, mai ales pentru viitoare cooperări sau investiții. De asemenea, am vizitat unul dintre primele 10 porturi din lume ca trafic de mărfuri – Busan și am avut ocazia să discutăm cu Autoritatea Portuară despre cooperarea potențială în domeniul învățământului superior de marină. Deja există legături puternice între Constanța și Busan și urmează ca ele să fie întărite, astfel încât cooperarea în pregătirea resurselor umane va deveni esențială. Recunosc că mi-a făcut o deosebită plăcere vizita în acest oraş port cu 10 milioane de locuitori, amintindu-mi de anii facultății, chiar de ziua mea de naştere. Busan candidează în cursa pentru World Expo 2030 şi cred că are multe argumente să câştige.

Astăzi am avut o întâlnire bilaterală excelentă cu Ministrul Educației, domnul profesor Lee Ju-Ho, care ocupă și portofoliul de viceprim-ministru. Am agreat să avem o colaborare concretă în vederea utilizării instrumentelor digitale și a inteligenței artificiale pentru a personaliza procesul de învățare și a adresa nevoile specifice ale fiecărui copil și tânăr. Am agreat să organizăm anul viitor un schimb de experiență dedicat acestui subiect. De asemenea, vom finaliza, în perioada următoare, Programul de colaborare între cele două ministere, care va susține şi schimburile academice de studenți și profesori.

Tot astăzi, am luat parte la Masa rotundă cu mediul de afaceri coreean, la care a luat parte și domnul Han Duck-soo, prim-ministrul Coreei de Sud. Companiile coreene și-au manifestat interesul pentru implicarea pe piața românească, inclusiv în parteneriate care vizează ruta profesională duală completă (preuniversitar și universitar).

A fost o vizită scurtă, dar densă. Anul viitor, România va serba 15 ani de parteneriat strategic cu Coreea de Sud. Contactele stabilite în aceste zile vor asigura că putem beneficia de investiții, expertiză și colaborare cu partenerii din această țară, care se situează în primele zece economii ale lumii.

Mulțumesc echipei Ambasadei României în Coreea de Sud pentru sprijinul acordat în a face din această vizită un succes. Chapeau!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.