fbpx

Iohannis, despre Fenomenul Piața Universității: Așa-numita ”golaniadă” a fost o lecție de democrație autentică

”Fenomenul Piața Universității a reprezentat, totodată, catalizatorul dezvoltării și consolidării societății civile, a conștiinței civice și descoperirea sensurilor libertății. Așa-numita „golaniadă” a fost, de fapt, o lecție de democrație autentică. Cei care au răspuns cu violență extremă unor dorințe legitime pentru o nouă ordine socială și politică și pentru alinierea în rândul democrațiilor occidentale au refuzat să înțeleagă că idealurile și aspirațiile nu pot fi nicicând strivite sau anihilate, pentru că ele nu dispar niciodată. Acest lucru, atât de simplu, nu l-au înțeles”, a declarat președintele Klaus Iohannis, azi, la Universitatea din București.

Iohannis a participat la o întâlnire cu reprezentanții comunității universitare de la Universitatea din București, la 30 de ani de la „Fenomenul Piața Universității”.

Președintele a vorbit și despre faptul că Dosarul Mineriadei nu și-a găsit, încă, o rezolvare în justiție.

”Nu pot vorbi despre „Fenomenul Piața Universității” fără să amintesc o restanță majoră a societății românești. Constat iarăși, cu indignare, că „Dosarul Mineriadei” trenează de 30 de ani.

Vinovații pentru pierderile de vieți omenești și pentru cele peste o mie de victime sunt încă necunoscuți. Consider că este o rușine și o jignire profundă față de toți cei care au luptat, cu mâinile goale, pentru câștigarea libertății, față de urmașii acestora și față de întreaga societate. Justiția are obligația de a face lumină, după atât de mulți ani.

Dreptatea nu este un moft, ci este, în acest caz, o urgență majoră! Fac, așadar, un apel la toți cei responsabili de soarta acestui dosar: faceți dreptate! Românii au nevoie de acest act de justiție pentru odihna veșnică a celor uciși, pentru urmași, precum și pentru reconcilierea cu trecutul și garantarea unei societăți sănătoase pentru generațiile viitoare”, a spus președintele.

CONTEXT

La împlinirea a 30 de ani de la cea mai amplă mișcare anticomunistă din Europa de Est -Fenomenul Piața Universității-, Universitatea din București a lansat un exercițiu de memorie colectivă și de dezbatere publică despre momentele din aprilie – iunie 1990.

Derulat sub auspiciile „Piața Universității- de 30 de ani, km 0 al democrației românești”, proiectul aduce în atenția publică o serie de inițiative care se doresc a fi un act de reparație morală destinat victimelor represiunii violente din vara anului 1990, precum și o invitație la dialog, rememorare și introspecție adresată societății academice și civile.

Astfel, pe website-ul dedicat proiectului, www.piatauniversitatii.unibuc.ro, toți cei interesați vor putea urmări, începând de astăzi, interviuri-mărturii ale celor care au participat la Fenomenul Piața Universității, care vor rememora propriile experiențe sau vor contribui cu analize asupra momentelor respective. Această serie de mărturii, care demarează astăzi cu prof. Lazăr Vlăsceanu, prorector UB în 1990  (interviul poate fi accesat aici), este coordonată de Eugen Istodor, publicist și lector la Facultatea de Litere. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.