fbpx

12 iunie 1897: Brevet pentru faimosul briceag elvețian „Schweizeroffiziersmesser”

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Și acum pronunțați clar  … „Schweizeroffiziersmesser”. Mai încercați o dată. Nu v-a ieșit? Nu-i nimic, nici soldaților americani veniți în Europa pentru al doilea război mondial nu le-a reușit, așa că i-au zis briceag elevețian.

The Swiss Knife are o istorie de-a dreptul banală, el fiind fabricat pentru prima oară de către Karl Elsener în atelierul său din satul Ibach, Elveția, pentru a satisface o comandă venită din partea armatei. 

Karl Elsener

Karl Elsener (1860-1918), fondator al companiei Victorinox

Comanda se referea la echiparea soldaţilor cu un briceag care să poată fi folosit cu succes atât la întreţinerea puştilor, cât şi la deschiderea conservelor, care erau, la momentul respectiv, o noutate în materie de gastronomie cazonă. Confruntat cu concurenţa germană în ceea ce priveşte producţia de serie, Elsener i-a convins pe cuţitarii elveţieni să se alieze şi să pună bazele unei fabrici, în 1891.


Cuţitul de ofiţer, brevetat în 1897, avea şase funcţii, inclusiv pe cea de tirbuşon, acesta fiind şi modelul care a devenit popular pe plan internaţional, potrivit explicaţiilor oferite de Pia Schubiger, organizatoarea expoziţiei de la Schwyz.

swiss knife
În cel de-al Doilea Război Mondial, militarii americani din Europa au adoptat cuţitul elveţian imediat, în pofida denumirii sale oficiale impronunţabile – „Schweizeroffiziersmesser”, ei fiind şi cei care le-au promovat dincolo de Atlantic, oferindu-le cadou apropiaţilor şi contribuind la naşterea unei legende.

De-a lungul timpului, compania Victorinox  a fost obligată să adapteze modestul instrument original la cerințele lumii moderne. În afară de lamele clasice, tirbuşonul – prezent numai în cazul bricegelor destinate ofiţerilor -, a unghierei sau a mini-şurubelniţei, unele dintre briceagurile moderne sunt dotate în prezent cu un model special destinat demontării şi reparării calculatoarelor sau cu USB-uri ori chiar cu un cuţit pentru copii care are o lamă rotunjită.

swiss knife

Datorită designului, The Swiss Knife a fost introdus în colecțiile expuse la Muzeului de Artă Modernă din New York și Muzeului de Artă Aplicat din Munchen.  Termenul „Swiss Army” este în prezent o marcă comercială înregistrată deținută de Victorinox AG și filiala sa, Wenger SA. 

Despre VICTORINOX


Dacă ai ajuns aici, citește și:

Se lansează Educhance, alianța de ONG-uri care doresc să ofere acces la educație fiecărui copil

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.