fbpx

În săptămâna cu Sf. Dimitrie cel Nou, școlile din Capitală nu pot programa Școala Altfel sau Săptămâna Verde – oficial FNP

sursă foto: basilica.ro

În săptămâna școlară 23-27 octombrie, care include sărbătoarea religioasă a Sf. Dimitrie cel Nou, școlile din București nu pot programa activități din programele Școala Altfel sau Săptămâna Verde. 

Iuliana Constantinescu, preşedintă a  Reprezentanței Sectorului 2, Bucureşti a Federației Naționale a Părinților, a sesizat public această situație.

”Prin Contractul colectiv de muncă la nivelul grupului de unități al ISMB, ziua de 27 octombrie (Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou) este stabilită ca zi nelucrătoare în sistemul de învățământ de stat din municipiul București.

Ca atare, în săptămâna 23-27 octombrie 2023, nu pot fi programate a se desfășura „Săptămâna Școala Altfel” sau „Săptămâna Verde„.
Metodologiile privind organizarea acestor două Programe stabilesc că ele trebuie să aibă „o durată de 5 zile consecutive lucrătoare”, a argumentat Iuliana Constantinescu. 
ISMB nu a făcut până acum nicio precizare publică legată de acest subiect. 
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov) este considerat sfântul ocrotitor al cetății Bucureștilor, canonizat în anul 1955 de către Biserica Ortodoxă Română.
Sfântul Dimitrie cel Nou a fost proclamat ocrotitor al Bucureștilor în anul 1792, în vremea Mitropolitului Filaret al II-lea (1792-1793). Datorită cinstirii sale, Patriarhul Justinian Marina propune Sfântului Sinod generalizarea cultului său în Biserica Ortodoxă Română și proclamă canonizarea Sfântului Dimitrie în anul 1955. Biserica Ortodoxă Română și cea Bulgară îl prăznuiesc la data de 27 octombrie, zi în care racla cu sfintele sale moaște este așezată spre închinare credincioșilor pe Dealul Mitropoliei.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.