fbpx

Lasă-mă-n pace!

sursă foto: Freepik

de Sorina Melian, psihoterapeută, fondatoare a Centrului ”Crește frumos”

Lasă-mă-n pace !

Îi vezi oriunde întorci capul: în scaunul înalt, la masa de restaurant, cu telefonul mobil sub ochii ușor opacizati. Adulții vorbesc, râd, schimbă informații. Sunt mulțumiți: copilul ii lasă-n pace. Nu vorbește, nu râde, nu primește nimic hrănitor pentru creierul lui în formare.

Dar îi lasă în pace.

În parc, adultul împingând căruciorul într-o plimbare solitară. Copilul privește în jur, apatic. Este singur și nimeni nu-i spune numele celor dimprejur, nimeni nu-l face să fie parte la și din ceva. Adultul se bucură de liniște: e lăsat în pace.

Două femei discuta animat. Un băiețel de 3-4 ani încearcă, în zadar, să aibă o voce: “ mami, mami…”O mâna distrată îl bate ușor pe cap, fără cuvinte. Un limpede, non verbal, “lasă-mă-n pace”.

Și așa, copilul învață că vocea lui nu ajunge în panteonul părinților.

“Mama…” “ai telefon, joacă-te cu el, sunt obosită”

“Tată…” “comandă-ți ce vrei, acum nu am timp, am un apel important”

Și nu aud sufletul copilului care strigă: vezi-mă, iubește-mă, dă-mi timp, auzi-mă…..

Orice mai important decât ține, copile. Vezi-ți de crescut și lasă-ne-n pace.

“Vorbim mai târziu”

Un “mai târziu” întins peste ani.

Și, uneori, părinții se întorc către copil “copile..” Iar spatele întors al copilului strigă: “Lăsați-mă-n pace”. 

Crește frumos After School   își deschide ușa magică pentru un program ‘altfel’, unde copiii să se simtă cu adevărat ‘acasă’, unde să învețe să devină autonomi, să-și exprime nevoile și să-și antreneze inteligența emoțională.

Învățarea la Crește frumos se bazează pe colaborare, blândețe și orientare către nevoile și interesele fiecărui copil. Ne propunem ca parteneriatul cu părinții să stea la baza activității noastre și împreună să creștem o generație de adulți responsabili, cu stimă de sine crescută, independenți dar, mai ales, fericiti!

Toate activitățile la After School Crește frumos  sunt presărate cu informații de cultură generală, folosim o metoda integrativă de studiu prin joc și joacă, astfel încăt să nu se creeze presiunea studiului ci să stimulăm dorința de cunoaștere.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.