fbpx

În mașină, copiii au scaun special

Este cineva care nu a văzut copii de doi-trei ani stând în picioare între scaunele părinților sau plimbându-se pe toate locurile din spate? Nu cred să fie.

Îi vezi pe părinți cum râd cu micuții, cum fac gesturi tandre, uneori și cântă, da, împreună cu copii de doi-trei ani care se joacă pe toate locurile din spate ori stau între scaune, iar mama și tata mai întind câte o mână și mângâie creștetele copiilor sau le cer să vină un pic mai în față, să-i poată săruta. Toți am văzut așa ceva, în toată țara. Și nu doar o singură dată.

Dacă ești în trafic și le faci semne în legătură cu copilul care nu este asigurat, îți vor face și ei ție semne că ești nebun și să-ți vezi de treabă. Dacă te întâlnești cu ei într-o benzinărie și le spui cu blândețe la ce risc supun copilul, e foarte posibil să te alegi și cu invective și, desigur, cu îndemnul de a-ți vedea de viața ta, că știu ei mai bine și, în fond, e copilul lor, ce-ți pasă ție de copilul lor? E al lor, proprietatea lor, fac ce vor cu bunul lor.

Dacă ar fi măcar curioși să citească legislația, ar fi un prim pas. Altfel, legea e obligatorie, pentru nimeni facultativă. Dacă însă ar vedea și niște filmulețe, care se găsesc la o simplă căutare pe internet, unde se explică detaliat de ce este nevoie de scaun de mașină pentru copiii foarte mici și de ce nimeni nu poate călători fără centura de siguranță pusă corect, s-ar cutremura. În acele filme, unde sunt, firește, folosite manechine, se vede clar cum corpul din spate este proiectat în parbriz cu o viteză care ucide omul poate chiar pe loc, uneori omul zboară efectiv prin parbriz, se poate vedea cum corpul din spate poate fi proiectat peste unul dintre corpurile din față și mor amândoi oamenii. Și multe alte lucruri înfricoșătoare care se pot întâmpla pentru că oamenii aleg să nu-și protejeze copiii așezându-i în scaunele destinate lor și asigurându-i cu centuri de siguranță și pentru că ei înșiși aleg să nu poarte centurile de siguranță. Tot în acele filme se poate vedea cum scaunul de mașină destinat copiilor mici și centura de siguranță pot salva viețile pasagerilor.

Mulți dintre părinții care aleg să-și pună copiii în mare pericol, neasigurându-i în mașini, spun că ei conduc bine și, deci, nu se poate întâmpla nimic. Da, dar nu suntem singuri în trafic, poate că un alt șofer face o manevră greșită. De asemenea, o mașină se poate defecta chiar dacă are toate controalele periodice făcute. E doar o mașină, nu? Ce e absolut de neînțeles e faptul că oamenii aleg să se pună în situații de risc major și să-i pună și pe copiii lor, copii care sunt, când sunt mici, cu totul în mâinile părinților, mâini ale inconștienței de atât de multe ori.

Ana Barton