
Ponderea cadrelor didactice femei este aproape de 100% în învățământul preșcolar, arată un raport al Ministerului Educației.
Potrivit raportului despre starea învățământului preuniversitar în anul școlar 2023-2024, cu cât copiii/elevii au vârste mai mici, cu atât numărul personalului didactic feminin este mai mare.
Indicatorul înregistrează, în intervalul de timp analizat, evoluții ascendente pentru învățământul primar, ajungând la o pondere de peste 93%, gimnazial de masă, liceal și postliceal.
Pe niveluri de învățământ, se evidențiază următoarele:
• Cele mai multe cadre didactice femei profesează în învățământul preșcolar (99,7%) și primar (93,5%).
• În învățământul gimnazial, la nivel general, 74,4% din personalul didactic este reprezentat de femei, dar procentul este cu 13,7 p.p. mai mare în învățământul special decât în cel de masă.
• În învățământul liceal, ponderea cadrelor didactice de sex feminin este mai mare în școlile din mediul urban (73%) față de cele din mediul rural (70,4%).
• Ponderea cea mai scăzută a femeilor se înregistrează în învățământul profesional (67,3%), în ușoară scădere față de anul școlar anterior cu 1 puncte procentuale.
Autorii raportului notează că Dezechilibrul de gen în profesia de cadru didactic este o problemă cu care se confruntă majoritatea sistemelor educaționale. În general, proporția relativ scăzută a bărbaților este prezentă la toate categoriile de vârstă a cadrelor didactice, ușor mai pronunțată în rândul celor mai tineri. În 2022, la nivelul ISCED 0, marea majoritate a cadrelor didactice din UE erau femei: cele mai mici proporții s-au înregistrat în Olanda (88%), Franța (91,3%), Luxemburg (92,5%), Spania, (93%) Germania (94%), iar cele mai ample în România (99,7%), Slovacia (99,6%) și Ungaria (99,4%).
Raportul poate fi citit, integral, aici: Raport_Stare_invatamant_preuniv-2023-2024