fbpx

În Afganistan au apărut şcoli clandestine pentru fete, departe de ochii talibanilor

Sursă imagine: BBC

În Afganistan au apărut școli clandestine pentru fete, după ce educația acestora a fost interzisă de talibani, relatează BBC.

Jurnaliștii au vizitat o astfel de școală și au prezentat riscurile la care se expun cei care încearcă să le ofere fetelor afgane o continuare a școlarizării.

În școala vizitată de jurnaliștii BBC, 12 fete participau la o oră de matematică.

„Știm de amenințări și ne facem griji pentru ele”, spune singura profesoară, dar adaugă  educația fetelor merită orice risc”.

La școala vizitată de BBC, profesoara a încercat să recreeze o sală de clasă adevărată, cu șiruri de bănci îngrijite, albastre și albe.

„Facem tot posibilul să ținem totul secret. Dar chiar dacă mă arestează, chiar dacă mă bat, merită”, spune profesoara.

Oficialii talibani au susținut în mod repetat că școlile de fete se vor redeschide, dar recunosc că educația feminină este o problemă „sensibilă” pentru ei. Potrivit mai multor surse citate de BBC, câțiva taliban radicali, dar foarte influenți par să se opună în continuare educației pentru fete.

Pe 23 martie, talibanii au ordonat închiderea colegiilor și liceelor pentru fete în Afganistan, la doar câteva ore după redeschiderea lor.

O echipă a AFP-TV filma chiar în ziua respectivă un curs într-o clasă din Liceul Zarghona pentru fete, în capitala Kabul, când a intrat un profesor şi le-a cerut elevelor să plece acasă. Elevele, care se bucurau de revenirea la şcoală pentru prima dată de la preluarea puterii de către fundamentaliştii islamişti, în august anul trecut, şi-au închis cărţile, şi-au strâns lucrurile şi au părăsit clasa în lacrimi, relata AFP, potrivit Agerpres.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.