fbpx

Guvernul taie finanțarea pentru Educație și crește salariile pentru demnitari – Economedia

Sursă imagine: România TV

Guvernul va lua noi măsuri de austeritate, pentru a reduce deficitul bugetar, arată un draft de proiect de ordonanță de urgență obținut de G4Media și Economedia. Executivul taie finanțarea pentru Educație, dar crește salariile pentru demnitari.

Proiectul va fi discutat în prima ședință de Guvern după întoarcerea premierului Marcel Ciolacu din Statele Unite. Printre măsuri se regăsesc tăierea finanțării de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație în 2024, prevăzută de legea educației. În schimb, salariile demnitarilor se majorează cu 5% anul viitor.

În plus, deși există lege pentru creșterea contribuției la Pilonul II la 4,75% de la 1 ianuarie 2024, Guvernul vrea să amâne majorarea cu doi ani, pentru 2026, arată documentul. Aceasta nu este „ordonanța trenuleț” pe care se va baza bugetul pe anul 2024, ci un alt proiect de reducere de cheltuieli.

Conform informațiilor Economedia și G4Media, proiectul de ordonanță a fost elaborat de către Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor, conduse de liberali. Proiectul a fost semnalat anterior și de Sindicatul Național Sport și Tineret.

Principala măsură din proiectul de ordonanță îl reprezintă amânarea unor articole din legile educației prin care bugetul alocat Educației urma să ajungă la 15% din bugetul general consolidat.

Pentru profesori, majorările salariale vor fi de 20% anul viitor, în două etape, respectiv de 13% de la 1 ianuarie și de 7% de la 1 august, iar salariile demnitarilor se majorează cu 5% în 2024.

Citește articolul complet pe Economedia.ro.

Ministerul Educației este cel mai mare angajator din sectorul public în mandatul lui Ciolacu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.