fbpx

”Greviștii lui Schrödinger”. Unii profesori, angajați în două școli, au intrat în grevă doar la una dintre ele

Sursă foto: Freepik

Pe grupurile de profesori au apărut dileme care amintesc de celebrul paradox ”pisica lui Schrödinger”. Unele cadre didactice, care profesează în două școli, participă la grevă doar într-una dintre unitățile de învățământ, în timp ce la cealaltă participă la cursuri conform programului obișnuit. 

Un astfel de profesor s-a adresat grupului cu o întrebare pragmatică: dacă o persoană aflată în această situație își va primi salariul complet la școala la care continuă să profeseze.

”Am o nelămurire și în același timp o întrebare : Daca un profesor are normă în două unități școlare , iar în una din ele (în cea în care are mai multe ore) a renunțat la grevă și în cealaltă unitate a rămas trecut în grevă, în ce fel îl afectează și cum rămâne situația lui în contractul colectiv de muncă , adică cum va fi plătit în perioada grevei ? Mulțumesc anticipat!”

Mai mulți profesori prezenți în grup au confirmat că situația este întâlnită în mai multe școli. Câteva dintre răspunsurile primite de cadrul didactic:

”La noi la școală s-a discutat chestiunea, și ideea era că se poate, școala unde lucrați vă va plăti, cum e firesc.”

”Eu sunt în această situație, sunt în grevă în 2 școli și în 1 nu. Aveți contracte de muncă diferite, puteți face acest lucru. Orele neefectuate se taie și nu se plătesc. Cele pe care le faceți vă sunt plătite.”

”Această întrebare am adresat o juristului ISJ. Răspunsul a fost acesta: teoretic da pt că sunt 2 angajatori diferiți, însă banii vin de la același minister și se va vedea că într-o parte sunteți și în altă nu.

Dacă într-o școală ai ore dimineața, stai in grevă iar în cea de-a doua ai orele după amiază – nu mai ești în grevă??????”
Alți membri ai grupului au criticat alegerea profesorilor care protestează în acest mod:
”Total ilogic, puteți avea ore și în 10 școli, dar greva este o chestiune la care aderați sau nu. Cum adică într-o școală ești grevist și în altă nu? Aveți 2 personalități diferite sau pur și simplu „jucați” după cum stau lucrurile în fiecare unitate?”
”Anunțați și școala cealaltă. E imposibil să fiți în grevă doar într-o școală. Ca să nu vă complicați situația, anunțați ambele școli despre alegerile dumneavoastră.”

Organizația cu profil juridic VeDem Just afirmă că, în săptămâna care a trecut de la declanșarea grevei generale, profesorii au pierdut un sfert din venitul lunar.

VeDem Just citează Legea 367/2022, care, la articolul 160, prevede următoarele:

(1) Pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului/ lucrătorului, după caz, se suspendă de drept. Pe perioada suspendării se mențin doar drepturile de asigurări de sănătate.

(2) În orice moment al grevei oricare parte poate solicita participarea unui reprezentant al inspectoratului teritorial de muncă pentru constatarea eventualelor contravenții.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.