fbpx

Cristina Lupu (CJI): Voi ați lucra pentru 2.500 lei? Dar pentru 4000, după 20 de ani de experiență? Eu nu

Cristina Lupu, director executiv al Centrului de Jurnalism Independent, a publicat un mesaj în care explică de ce un salariu de 2500 de lei sar de 4000 de lei, sumele aproximative primită de un profesor debutant, respectiv unul cu experiență în România, nu sunt dezirabile.

Mesajul Cristinei Lupu, integral:

Voi ați lucra pentru 2.500 lei? Oricât v-ar plăcea jobul, oricâtă vocație ați avea pentru el? Dar pentru 4.000 lei, după 20 de ani de experiență, cu maximum de gradații profesionale?
Eu nu.

Mi-am petrecut ultimii 10 ani interacționând mult cu elevii, profesorii și sistemul formal de educație. Iubesc să lucrez cu copiii, dar nu m-aș face profesoară niciodată. Să lucrez zi de zi, oră de oră, cu 30 de elevi (undeva la 200 de elevi/săptămână)? Să îmi petrec bucățelele de pauză în cancelariile-cavou din școlile românești? Să gestionez relația cu părinții? Cu inspectoratul? Cu ministerul? Cu Aracip? God, no!

În 10 ani, am întâlnit mulți profesori extraordinari. Și am întâlnit și profesori care mă fac să mă cutremur și să îmi jur că mă apuc de cultivat roșii. (Și cu jurnaliștii e la fel, să știți). Dar nu ai cum să crești numărul oamenilor buni dintr-un sistem dacă salariile sunt mizerabile. Nu ai cum. Îi pierzi pe cei mai buni. 2.500 lei pentru un profesor debutant? E o glumă și e o rușine. O rușine pentru noi ca țară.
Da, unii profesori fac meditații. Nefiscalizate. Dacă nu ar face asta, nu am mai avea profesori. Creștem salariile, apoi mai vedem. Orice altă conversație înseamnă învârtit în jurul cozii. Nu ai cum să crești calitatea și numărul oamenilor buni dacă nu crești salariile.

Da, sistemul formal de educație e un monstru. Dar așa e și cel medical. Cu toate acestea, nu am ținut medicii pe 2.500 lei. Ori judecătorii și procurorii. Nici oamenii din administrația publică.
Avem 50% analfabetism funcțional. Dacă asta nu ne dă coșmaruri, e nasol. O țară care nu are profesori e o țară moartă, căci profesorii ne pregătesc viitorul. Sună a slogan clișeistic, dar nu e. Viitorii profesori, avocați, judecători, polițiști, jurnaliști, viitorii politicieni, miniștri, președinți, viitorii părinți, vecini de bloc, colegi de trafic sau de coadă la Mega sunt produsul profesorilor. Puteți evita toată viața să ajungeți la poliție, procuror, judecător, chiar și la medic, dar nu puteți evita profesorii.

Îi evaluăm, îi testăm, îi verificăm la meditații, dar mai întâi trebuie să îi plătim. Pentru că altfel nu o să intre nimeni în profesie. Da, modul în care se face educație în România trebuie reformat. Dar ca să poți reforma ceva, orice, trebuie să ai cu cine.

Da, greva nu e ok pentru copiii care dau examene acum, copii care au trecut prin învățare online (făcută prost), prin pandemie și izolare. Dar profesorii aceștia au și ei copii, au părinți bolnavi, au întrețineri și rate de plătit. Nu, nu o să putem crește salariile din prima acolo unde ar merita să fie, dar putem să arătăm că pe toți ne interesează să nu mai fim proști. Greva asta se termina miercuri dacă noi toți arătam că, fără profesori, educația nu există.

Și, totuși, voi ați lucra pentru 2.500 lei?

11 comments

  1. Mari L spune:

    Și eu sunt farmacist cu o vechime de peste 20 ani și până acum 6 luni câștigam 3000 lei, 21 zile concediu pe an, 2 week-end-uri muncite pe luna, etc. Unde sa facem și noi grevă????

  2. Daniel spune:

    As lucra pentru 2500 de lri. Pe zi!

  3. Teodora spune:

    Datoria publică este 50% din PIB .
    In Romania nu se produce mai nimic. Au avut grija politicienii produși de profesorii pe care ii elogiați atât (care au tăcut și au stat în pătratica lor), deopotrivă cu cei pe care nu i elogiați.
    Împrumuturile masive se duc major pe salariile actuale și pe pensii
    Avem un deficit cronic de cont curent.
    Balanta comerciala a Romaniei are un deficit așa mare incat și nu-și va reveni.

    Specialiștii au plecat toți pentru că asta s a dorit de când am intrat în U.E. Salarii mici aici, pt politicieni mari, și restul sa părăsească țara. Știați că Europa era in colaps economic în anii 90? Statele din Est fost comuniste au devenit consumatoare pt Europa de Vest și piețe de desfacere.

    Știați ca nu există bani in capitalism daca se plătesc datoriile publice? Știați de chestia asta? Nu stiați. Individual termini rata la banca și ești fericit. La nivel macro, nu exista bani in circulatie daca un stat nu are datorii. Capitalismul este o gaura fara fund.

    Cum de au posibilitatea băncile să transforme aurul în cash? Cine le au dat o? Nu acum. Ci de când a început tărășenia acum câteva sute de ani cu bancherii și oamenii care își duceau aurul sa l țină în bănci. Și bancherii au folosit aurul acestora ca sa se îmbogățească fraudulos. Căutați și povestea asta. Cu cât o generație se împrumută de la banca cu atât locuințele pentru viitoarea generație vor fi mai scumpe.
    Degeaba vreti cresterea natalitatii. Înseamnă sărăcie pentru copii din cauza datoriilor foarte mari. Nu exista atâția bani pe planeta ca statele îndatorate la FMI etc (camatari legalizați) sa fie plătite dobânzi și penalități băncilor și datoria principala.

    Noi , in realitate, nu știm nimic despre mizeria sistemelor economice și financiare. Suntem ținuți în orb și râdem de needucați. Dar educații, intelectualii disprețuiesc muncitorii, coafezele, etc. Ei sunt „deasupra lor”. Wow, super!
    Profesorii culți și educați nu vad astfel de probleme ale României? Cine sunt cei care le au produs? Elevii și studenții lor? Monștrii de politicieni de după ’89 care au distrus tot? Care ne au transformat în vasali? O parte din MApN, armata, SRI care au văzut că țara e colonie totala și nu au apărat tara? Ca sa se îmbogățească ei și să stea în funcțiile sus puse? Din lașitate și răutate? Sa se simtă satisfăcuți prin Raul produs in masa?

    Pe politicienii de azi cine i au făcut? Profesorii culți și docți și evoluționiști? Educația înțeleaptă și orientată spre sănătatea capului și a inimii? Spre ce educa profesorii/școala? Banii ii fac pe ei să scoată oameni de calitate? Serios? Cu coloana vertebrala, demnitate, dragoste pentru țară, dreptate, respect? Asta se înțelege când înveți pe de rost literatura, teoreme, fizica etc? Serios?

    Profesorii pregătesc generații de sclavi. Niste chinuiți intr un sistem social mizerabil de jungla. Așa cum suntem și noi. Ca sa te îmbogățești peste masura trebuie sa iei de la altii. Alții să nu aibă minimul decent. Banii sunt finiți. Sunt banii din nimic . Resursele sunt finite.
    Asta nu învățăm la școală, pentru că profesorii sunt limitați și ei (nu toți, majoritatea) și nu vad decât ce ii interesează. Destinele unei țări sunt dictate de politicile guvernamentale și parlamentare. Finanțele sunt in mâinile lor.

    Zice unul la tv „profesorii au in mana viitorul țării”. Haha ! Nu exista nici un viitor. Este tot un trecut. Cu cât știu unii geografie , istorie , biologie, literatura, politica, etc. ii face pe aceștia să scape de răutate și de lăcomie? Serios?! Profesorii vor bani dar nu urla despre strâmbătăților comise de stăpâni vis a vis de sclavii de pe plantație. Tac din gura și li se pare normal cum ei și au dat pensii speciale și măriri nedrepte de salarii.

    Suntem distruși, nu vedeți? Ne au distrus esența, acești cetățeni români cu identitate de monstruleti, deopotrivă cu aliații lor. Nu ați înțeles? Din acest motiv suntem în depresie și mulți tineri nu mai rezista și se sinucid. Pentru că în aer este doar Rău. Îl percepi oriunde te plimbi. Faptul că te anesteziezi cu diverse droguri (placeri, filme, dezvoltare personala, muzica, heroina, călătorii, etc), ca sa l percepi mai puțin, este o alta poveste.
    Daca oamenii de la conducere erau buni pe interior, prin instituții, parlamente, primării etc., nu am fi văzut acum Romania distrusă. Simplu! Dar bine că nu există Dumnezeu și Satana. Pe cel din urmă îl avem chiar aici. Iadul nu exista. Iadul este aici. Noroc că frica va face să luați exprimarea ca fiind metaforica.

    P.S. Inflația in Venezuela era de 234% in 2022. Cine i a băgat initial în criza? SUA din interesul lor pentru petrol. Căci președintele Venezuelei nu a vrut să mai fie vasal. Sunt profesori în Venezuela / Filipine nu mai știu exact care dorm in cimitire. Știați? Și ce dacă sunt profesori?! Femeile în Venezuela, când a venit colapsul, s au prostituat ca sa obțină niste bani sa le dea o pâine copiilor lor. Efectiv nu mai era de lucru, nu avea mai nimeni mancare. Știați? Bărbații așa le „ajutau”, din „mărinimie”. Populația aceea este distrusa pe interior.
    Dar ce frumos că SUA este prezentată ca o salvatoare a statelor, „tărâmul făgăduinței”, in vreme ce doar Rusia e criminala. SUA a invadat in jur de 80 de state după al doilea război mondial sub diverse pretexte aducătoare, cică, de libertate. Știați? Ea a avut permisiune pentru că și a dat singura.
    Nu exista Bine pe Terra pentru că este plină de mortăciuni care distrug tot în calea lor pentru interesele lor materiale și/ sau pur și simplu, doar de placere.

  4. Florin spune:

    Cine te oprește să pleci?
    Toți profesorii care au făcut grevă ar trebui să fie dați afară.

  5. Monica spune:

    Stimata doamna Cristina Lupu, sunt foarte multi parinti care lucreaza pentru 2500 lei si nu cateva ore pe zi si cu minim 2 luni de vacanta pe an. Si din acesti bani, daca vor un viitor pentru copii lor, trebuie sa plateasca tarifele nesimtile cerute pentru meditatii de catre unii profesori. Se gandeste cineva la venitul parintelui cand cere 100 lei pe ora la meditatii pentru a invata copilul ceva ce ar trebui sa invete la scoala? Plateste profesul impozit pentru acesti bani? Am cunoscut profesori extraordinari pentru care am tot respectul, dar sunt tot mai putini. Marea masa sunt mediocrii si lipsiti de interes si de pasiune si asta nu se va schimba prin marirea salariilor. Solutia stoparii detetiorarii sistemului de invatamant nu incepe cu marirea salariilor, asta nu o sa schimbe nimic. In legatura cu momentul ales pentru aceasta greva, este o josnicie sa te folosesti de viitorul copiilor pentru a obtine salarii mai mari.

  6. Jan spune:

    Mai mult castiga o asistenta fara bac si cu pile bune la un spital judetean. Nu se compara studiile

  7. claudia spune:

    Lucrez in privat pentru 5200 lei net plus tichete de masa de 600 lei, sunt un foarte bun profesionist ca economist. Ca sa pot face toate raportarile in timp util muncesc uneori si 12 ore pe zi pentru destul de multi clienti.. Si muncesc in meseria asta de 30 de ani. Legislatia volatila ma obliga la un update profesional permanent. Da, sunt capabila sa predau copiilor si da, as fi dispusa sa muncesc pt 2500 lei , doar cq sa am timp. Sa am vacante. In meseria mea, desi imi place ceea ce fac, nu imi permit vacante.. Dupa 7 zile de concediu muncesc enorm ca sa ajung la zi, pentru ca nu am inlocuitor. Asa se intampla lucrurile in privat. La stat nu am încercat deoarece exista riscul ca oameni mult mai slab pregatiti profesional sa fie ierarhic deasupra mea, deoarece au avut pile suficient de mari. Asa functioneaza lucrurile. Probabil daca as incerca sa nu fiu un simplu angajat ,ci sa am afacerea mea, as castiga mai mult. Si mai la gri sau negru. Dar mi am rezervat dreptul ca situatia mea profesionala sa nu fie o afacere, ci doar un contract pe care sa il pot rezilia usor. Desi sunt genul care ma implic si pentru care munca mea cu consecintele ei, conteaza…

  8. Marian spune:

    @Cristina Lupu răspuns : Da, aș lucra la 30 ore/ săptămână, având posibilitatea ca profesor (care aș fi alfabetizat funcțional, nu că majoritatea elevilor ajunși nenorociți de comoditatea didactică) să pregătesc, elevi ai colegilor, câștigând mai mult decât salariul, asigurându-mi un trai bun. Dar, dacă aș fi profesor cu „pile”, slab, analfabet funcțional nefiind capabil să prepar elevi, numit cu ajutor politic pe la inspectorat, cum sunt mulți, atunci….aș sta cu mâna întinsă la salariul de la stat. Care patron al învățământului i-ar plăti că să „scoată” 45% analfabeți funcționali+44% minim alfabetizați funcționali+11% normali ? Adică pentru 89% „rebuturi” în învățământ (rezultate „decente”?) trebuie sa le dăm salarii mari ? Sunt „speciali”? Seamănă cumva cu domnul Trandafir? Nu cumva sunt incompetenți care cer bani? De ce nu prepară? Pentru că majoritatea (ăstia din stradă) nu sunt capabili! Personalul auxiliar este angajat cu relații, niciun patron nu i-ar angaja, iar acum cer de la sindicat salarii mari pentru că stau portari sau dau cu t-ul pe hol o data pe zi.

  9. Gabriel spune:

    Eu am ieșit la pensie cu 35 ani munca și aveam ultima data 2400 lei net ca inspector daune la o firma de asigurări în 2020 , cu studii superioare și atestate de specializare fără de care nu îți poți desfășura activitatea

  10. Tomulescu spune:

    Lucrez de 35 ani ca inginer chimist și câștig 4300 lei net din carea spor de 10% plafonat la salariul din 2018. Au fost 6 luni în care nu am luat salariu și lucrez 8 ore/ zi cu reactivi cancerigeni. Inflația o simțim toți. A santaja cu înghețarea anului școlar a te juca cu emoțiile părinților și elevilor spune mult despre profesori, mai ales ca o fac periodic -2006, 2010 etc

  11. O.p spune:

    De ce nu spun de toate sporturile care le primesc,cred că dacă ar fi corecți ar arata ce venituri nete au în fiecare lună,ar fi un mare șoc de ex salariul net de peste 7000 lei lunar.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.