Un mesaj pentru părinți de la Psiholog Teofila Rădeanu, Şcoala Internaţională King George.
“Dragi părinți,
Trecem printr-o perioadă dificilă pentru mulți dintre noi, iar în aer simțim cum plutește o energie generală plină de anxietate, panică, presărată pe alocuri chiar și de isterie și de paranoia. Însă, să nu uităm, că energia dinamicii unui grup este formată din energiile fiecăruia în parte. Așadar, haideți să vedem cu ce fel de energie participăm noi la acest grup și cum ne-o putem regla. Fizic, știm ce avem de făcut, ni s-a tot repetat pe toate canalele, dar, așa cum respectăm igiena fizică, tot așa trebuie să avem grijă și de cea emoțională și mentală.
Cum facem să ne “dezinfectăm” de gândurile nocive și emoțiile negative, ce pun stăpânire pe noi pe zi ce trece?! Una dintre recomandări ar fi să ne menținem echilibrul interior, să rămânem centrați pe noi, pe ceea ce înseamnă binele nostru și al celor dragi nouă. Să profităm de perioada aceasta ca un bun prilej de a privi în interiorul nostru, de a ne redescoperi, pe noi și pe cei de lângă noi.
Psiholog Teofila Rădeanu: „Trebuie să ne păstrăm calmul și să fim inventivi pentru copiii noștri”
Am auzit de multe ori că este bine să petrecem mai mult timp cu copiii noștri, acum este timpul să încercăm să punem și în practică. Cea mai mare provocare în aceste momente pentru noi, părinții, este să ne păstrăm calmul și să fim inventivi pentru copiii noștri. Aceștia învață doar prin puterea exemplului, așadar să “profităm” și să îi învățăm pe cei mici, în aceste zile, cum ne comportăm pe timp de criză, ce înseamnă empatia, implicarea social și cum facem față situațiilor cu încărcătură, dezvoltându-le astfel abilitatea de reglare emoțională.
Să spunem că este un moment bun să ne reîmprietenim cu propriile vieți și să ne redescoperim valorile care ne țin împreună ca oameni și uniți ca și comunitate.
Este vremea sa adaugăm noi cuvinte în vocabularul nostru social și să înțelegem cu adevărat sensul unor cuvinte cum sunt: prietenie, omenie, răbdare, empatie etc.
Spre exemplu știați că, cuvântul criză derivă din cuvântul grecesc krisis și înseamnă decizie sau punct de cotitură?! Gerard Caplan, în 1964, concepea criza ca un răspuns scurt la un stres sever ce trădează dezechilibrul mecanismelor individuale “homeostatice”. Așadar, corpul nostru, în situațiile de criză, se luptă să mențină echilibrul dintre homeostazie (starea noastră de bine) și mediul exterior, balanță ce este constant amenințată de stimuli fiziologici și psihologici.
Astfel, este normal să simțim anxietate față de tot ce ne amenință starea de bine, atât timp cât nu se transformă în panică, ci ne oferă instrumente spre a ne adapta. Pentru că sistemul nostru automat de răspuns este Fight-Fly-Freeze, unii dintre noi vom reacționa prin “luptă”, alții prin “evitare”, alții prin “înghețare”. Este în regulă orice reacție inconștientă sau conștientă avem, important este să ne oferim timp să înțelegem ce se întâmplă și să ne împrietenim cu emoțiile nostre.
Psiholog Teofila Rădeanu: „Este timpul să facem tot ceea ce ne-am propus de atât de multe ori, și să ne ocupăm doar de noi și cei dragi nouă.ˮ
Dacă vă vin gânduri de îngrijorare, faceți o listă a lor și stabiliți când și cum vă ocupați de ele, singuri sau cu ajutor din partea celor dragi sau al specialiștilor. Nu vă fie jenă să cereți ajutor, chiar și numai pentru a exprima cu glas tare gândurile și îngrijorările ce vă pun stăpânire uneori.
Până atunci să ne gândim că de atâtea ori am tânjit după ore doar ale noastre, după dimineți lungi petrecute în pat cu o cafea de savurat și o carte bună. Ne-am propus de atâtea ori să ascultăm playlist-ul de melodii preferate sau să vizionăm filmele recomandate și salvate, și totuși, de fiecare dată amânam cu motive, de altfel bine întemeiate, ca: „nu am timp”, „am atât de multe de făcut în casă”, „ajung atât de târziu”, „sunt atât de obosit/obosită”. Este timpul să facem tot ceea ce ne-am propus de atât de multe ori, și să ne ocupăm doar de noi și cei dragi nouă.
Criza aceasta nu înseamnă că ne va face pe toți mai buni, mai atenți, mai recunoscători, nu ne va umple de conștientizări, dar cu siguranță poate fi un examen al răbdării, al stăpânirii și redescoperirii de sine, al echilibrului interior, examen pe care toți trebuie îl dăm acasă, în camera noastră, cea în care tare am fi vrut de atâtea ori, să avem timp să stăm în liniște și pace.
Să fim conștienți că depindem unii de alții, chiar dacă nu ne cunoaștem, și că suntem legați prin suflet și viață, unii de alții, de la un capăt al pământului până în celălalt.
Sunt alături de voi și vă ofer sprijinul meu necondiționat, în aceste momente când, deși izolați, se necesită să rămânem împreună.”
Cu drag,
Psiholog Teofila Rădeanu
Şcoala Internaţională King George
[email protected]
0751.070809
https://www.facebook.com/psihologteofilaradeanu/
Școala Internațională King George este autorizată și acreditată pentru toate nivelurile, conform OM 4677/ 18.08.2017 și Ordinul MEN 3475/ 24,03,2015 5774/2012. Începând cu anul școlar 2018-2019 implementăm procedura de afiliere la reteaua COBIS si programul MYP (Middle Years Programme) – IB.
Dacă tot ai ajuns pănă aici, poate te interesează și: