fbpx

Mircea Miclea: ”Pentru o viață sănătoasă, stați minimum două ore pe zi fără expunere la tehnologie digitală”

Fostul ministru al Educației Mircea Miclea, profesor de psihologie, a vorbit, într-un interviu acordat postului de radio EBS, despre impactul tehnologiei digitale și al rețelelor sociale asupra vieții noastre.

„Pentru o viață sănătoasă stați minimum două ore pe zi fără niciun fel de expunere la niciun fel de tehnologie digitală. Stați cu voi înșivă. Dacă stați cu voi înșivă mai aveți o șansă să vă auziți vocea voastră interioară, să vă recuperați, să reflectați, să luați deciziile personale. Altfel, riscăm să devenim un simplu nod într-o rețea. Adică ce se întâmplă cu viața noastră este mereu setat dinafară”, a spus Mircea Miclea.

Profesor de psihologie la Universitatea Babeș-Bolyai, el a explicat că ”oamenii comunică din ce în ce mai mult, dar sunt din ce în ce mai singuri. Friend nu înseamnă prieten”.

Dacă înainte vreme ca să scrii o scrisoare cuiva trebuia să stai să te gândești ce scriai, apoi trimiteai scrisoarea, așteptai să o primească, apoi așteptai să-ți scrie, apoi o primeai, timp în care tu te gândeai foarte mult la persoana respectivă, era un travaliu mintal intens. Acum dai un SMS, spui cuiva te iubesc, ea spune și eu te iubesc, schimb extrem de mare de informații foarte rapid, creierul nu apucă să prelucreze în adâncime această informație, iar calitatea relației este determinată în primul rând de adâncimea prelucrării informației. (…) Deci, adâncimea relației este dată de cât de mult ne gândim unul la celălalt, nu de cât de multe cuvinte trimitem de la unul la celălalt și cât de multe SMS-uri și cât de multe poze cu pisici. Prin urmare, deteriorarea relațiilor interpersonale a dus la accentuarea tulburărilor emoționale”, a mai spus Miclea.

Profesorul Mircea Miclea  a fost ministru al Educației și Cercetării în Guvernul Tăriceanu. El a demisionat la data de 11 octombrie 2005, acuzând subfinanțarea cronică a învățământului românesc.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.