fbpx

Gabi Bartic (Brio): Implementarea testării standardizate va reprezenta un cutremur

Gabi Bartic, CEO Brio,  afirmă că implementarea unui sistem de evaluare standardizată, la nivel național, va reprezenta ”realmente un cutremur” pentru învățământul românesc.

Declarația lui Gabi Bartic vine în contextul în care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a anunțat public intenția de a pilota evaluarea standardizată, din anul școlar următor.

Ce spune Gabi Bartic:

Pe orice piață, să fii singur furnizor înseamnă să fii bine. Câtă vreme însă publicul nu știe ce problemă rezolvă produsul tău, nu știe că are nevoia aceea, ba mai mult, câtă vreme ești într-o piață cu automatisme extrem de vechi și de greșite, ești într-o postură așa, cam de Don Quixote care se luptă cu tot în jur.

Am citit multă teorie despre postura asta de a „construi categoria” pe o piață. Cu sinceritate spun, nimic, nicio carte nu te pregătește pentru ce se întâmplă efectiv pe piață. Asta de bunuri educaționale e încă și mai interesantă.
Am făcut asta alături de o echipă senzațională, cu răbdare și perseverență. Ne-am comunicat produsul corect și fair. Am vorbit despre ce face el bun. Dar am vorbit și despre limitările lui. L-am pus la treabă. L-am apărat, în limite decente. Nu am pretins niciodată că e perfect. Dar am spus mereu că e mai bun, infinit mai bun decât orice se întâmplă acum.

Implementarea unui sistem de testare standardizată la nivel național, cea despre care vorbește domnul Câmpeanu va reprezenta, realmente, un cutremur. Va fi prima dată când vom pune o oglindă în fața lui, a noastră cumva – profesori, elevi, părinți și vom vedea cu ce imagini false și filtre (nu din cele de Insta, dar la fel de mincinoase) ne-am tot păcălit. Nu mi-e clar daca vom vrea asta până la capăt. Dar cine o va face și cine va ști să analizeze corect datele va vedea și ce trebuie făcut.

Așa cum am spus mereu, noi suntem aici. Știm și putem face asta. Ne pricepem la pus oglinzi și le și punem. Bine ar fi să fie oglinzile cât mai mari. Cât să-ncapă tot ce trebuie văzut.

La rândul său, compania Brio și-a anunțat public intenția de a contribui la implementarea evaluării standardizate în școlile românești:

”După câțiva ani în care în spațiul public s-a dezbătut necesitatea testării standardizate, s-a ajuns la singura concluzie posibilă: este nevoie, și în România, de standardizarea procesului de testare.
Implicarea Brio în orice efort ce are ca efect progresul sistemului de educație românesc e de la sine înțeleasă. Suntem aici pentru a ajuta și sprijini orice demers ce poate avea o finalitate bună pentru copiii români. Și credem că standardizarea evaluării e chiar singura soluție în ce privește notele”, afirmă Brio, într-o declarație publicată pe Facebook.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.