fbpx

Funky Citizens anunță ateliere online pentru jurnaliști: Date factuale vs. dezinformare

Organizația Funky Citizens anunță că va organiza o serie de ateliere online, în care jurnaliștii pot învăța să combată mai eficient dezinformările.

Comunicatul Funky Citizens:

De ce acest training?

Trăim conectați non-stop la un flux informațional care nu se mai oprește, la fel ca scroll-ul prin feed-ul de Facebook. Producem informație, consumăm informație. Cifrele spun că 34 GB de date vede creierul nostru zilnic, inclusiv foto, text și video. Dar cui îi mai pasă de cifre, când emoțiile pot fi manipulate de rău-voitori? Păi, nouă. Știm că și ție, altfel n-ai citi acest text, acum.

Ce facem la training?

Credem că avem o responsabilitate pentru a lupta cu dezinformările, așa că te invităm la un atelier practic, în două sesiuni, despre cum să scotocim prin bugete (spoiler: cu ajutorul Excel-ului) și cum putem folosi open data pentru un plus de data journalism și fact-checking în materialele noastre. E important, mai ales în contextul în care pandemia vine la pachet cu o infodemie în toată regula.

Elena Calistru te așteaptă miercuri, 28 aprilie, ora 17 și joi, 29 aprilie, ora 16, la una din cele două sesiuni-fulger de 90 de minute, destinate jurnaliștilor care vor să-și lărgească gama de aptitudini, în contextul în care abundă narațiunile negative.

Elena Calistru este ONG-istă convinsă, un pic obsedată de bună guvernare, bugete și de date, în general. Lucrează în societatea civilă din 2008 și de vreo zece ani cotrobăie prin finanțele publice. La Funky Citizens folosește adesea munca pe bugete pentru a analiza și informa despre ce se întâmplă cu banul public la nivel central și local. A ținut zeci de traininguri în „bugeteză”, atât pentru ONG-uri, cât și pentru jurnaliști și aleși locali. Este cercetătorul principal pe România pentru Open Budget Survey și parte din comunitatea de practicieni pe credibilitate bugetară a International Budget Partneship (un grup restrâns de tocilari într-ai bugetelor). Este printre fondatorii primei platforme de fact-checking politic în România – www.factual.ro.

Cum particip?

Training-ul durează o oră și jumătate, înscrierea este gratuită, dar locurile sunt limitate. Primul pas e să alegi sesiunea care îți convine cel mai mult. Ambele sesiuni vor avea același conținut, deci e suficient să participi la una dintre ele. Datele disponibile sunt:

  • miercuri, 28 aprilie, de la ora 17
  • joi, 29 aprilie, de la ora 16

Pasul doi e să ne acorzi câteva minute ca să completezi formularul de înscriere până la finalul zilei de luni, 26 aprilie. Apoi:

  • Este posibil să facem o mică selecție a participanților, pentru a ne asigura că informațiile din training ajung la cele persoane care vor beneficia cel mai mult de pe urma lor. 
  • Vei primi un link pe 27 aprilie cu locul online în care se vor desfășura training-urile. Dacă întâmpini vreo problemă sau ai vreo întrebare, contactează-l pe Radu Caragea, la [email protected]

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *