fbpx

Funcțiile de conducere în școli, excepție de la înghețarea concursurilor în sistemul bugetar – proiect de OUG

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi apare și un proiect de OUG conform căruia funcțiile de conducere în școli devin excepție de la înghețarea concursurilor în sistemul public, restricție intrată în vigoare de la 1 iulie.

UPDATE: Ordonanța de Urgență a fost adoptată, au declarat surse guvernamentale pentru Educație Privată.

Ce prevede OUG:

Articol unic – La articolul unic, din Ordonanța de Urgență nr. 80/2022 privind reglementarea unor măsuri în domeniul ocupării posturilor în sectorul bugetar, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 593 din 17 iunie 2022, după alin.(5) se introduce un nou alineat, alin.(6) cu următorul cuprins:

„(6) Prin excepție de la prevederile alin.(1), prin memorandum inițiat de Ministerul Educației și aprobat în ședința de Guvern, se poate aproba organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare și nedidactice, precum și a funcțiilor de conducere, vacante sau temporar vacante din unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior.”

Argumente ale Guvernului pentru această ordonanță, cuprinse în nota de fundamentare:

Unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior sunt reglementate și definite din perspectiva naturii juridice de Legea nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare și textul Ordonanței de Urgență nr. 80/2022 privind reglementarea unor măsuri în domeniul ocupării posturilor în sectorul bugetar nu face referire expresă la acestea,

În sistemul național de învățământ, atât preuniversitar, cât și superior există o permanentă mobilitate a personalului didactic, ceea ce face necesară organizarea unor concursuri pentru ocuparea posturilor didactice devenite vacante/temporar vacante,

În situația în care nu poate fi asigurat personalul necesar pentru buna desfășurare a procesului de învățământ ar fi afectat iremediabil dreptul la educație al beneficiarilor direcți.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.