fbpx

Fattoush, o alegere numai bună pentru postul Crăciunului

Foto credit: ID 111064032 © Lucas Green | Dreamstime.com

Postul Crăciunului este o tradiție populară în multe culturi, având scopul de a ne pregăti spiritual și fizic pentru sărbătoarea nașterii lui Iisus Hristos. În această perioadă de răbdare și reflecție, multe persoane aleg să se abțină de la anumite alimente și băuturi, învățând astfel să aprecieze mai mult gusturile simple.

 

În timpul postului te poți bucura de o varietate de legume, fructe, cereale integrale, leguminoase și nuci. Gătește supe de legume, salate colorate sau tocănițe delicioase, iar un bol de fructe proaspete poate fi desertul perfect. Pâinea și mâncărurile cu ulei de măsline sunt și ele binevenite, aducând un pic de savoare în mesele tale.

 

Despre băuturi, lucrurile sunt și mai simple. Apa este mereu binevenită, iar ceaiurile din plante sunt minunate pentru a-ți parfuma zilele.

Teoretic pare relativ simplu să parcurgi cele 40 de zile fără cazi pradă tentațiilor, dar, cum bine știm, practica ne omoară.

Când nu mai știi ce să mănânci, prepară-ți o salată Fattoush

Așa că, dacă ați obosit să citiți toate etichetele în căutarea alimentelor permise în post, poate nu ar fi rău să recurgeți la salate: vă colorează viața și sunt ușor de pregătit. Ba unele dintre le vin gata preparate.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este dreamstime_s_15638974.jpg
 

Acum că am pronunțat cuvântul magic în post „salate”, să încercăm Fattoush, o salată populară în țările din Orientul Apropiat și, cu variațiuni locale, în teritoriile cândva ocupate de Imperiul Otoman

Salata Fattoush este un preparat tradițional din bucătăria levantină, cunoscută în special în Liban și Siria. Această salată este apreciată pentru mixul său vibrant de legume proaspete și arome, fiind adesea consumată ca aperitiv sau garnitură.

E drept, Fattoush este adesea servită ca aperitiv, dar poate deveni un fel principal, ca o mâncare ușoară și sănătoasă, mai ales acum când ne aflăm în  Postul Crăciunului.


Superstiții legate de Postul Crăciunului

Imediat după „Lăsatul Secului” (ziua în care se încheie consumul alimentelor de dulce), oamenii pun vasele cu care au mâncat alimente de dulce cu gura în jos pentru a alunga necazurile și bolile. Totodată, la începutul postului, tradiția spune că gospodinele din satele românești curăță temeinic vasele și tacâmurile pentru a le pregăti pentru perioada de abstinență.

Se crede că dacă în noaptea de Ajun se aruncă făină sau sare în foc, aceasta va aduce bogăție și prosperitate familiei.

Se spune că apare o stea specială în noaptea de 24 decembrie, iar cel care o va vedea primul va fi binecuvântat cu noroc pe parcursul anului, iar visele din Ajunul Crăciunului au o semnificație specială și pot prezice evenimente importante din viața unei persoane.

✨✨

La final vă dorim să treceți cu bine prin Postul Crăciunului, această călătorie personală și colectivă, plină de reflecție și conexiuni autentice. Fie că alegi să-l parcurgi cu strictețe sau să te bucuri de câteva delicii în plus, important este să te bucuri de acest timp special!

 


Pentru o zi cu dezlegare la pește merită să încerci salata TRESKA

De la nicio masă fără pește la salata de pește. Fantezii gastronomice din anii ’80

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.