fbpx

Experimentul lui Toma Pătrașcu în 12 farmacii: ”Au început să crească iar cazurile de Covid. Ce-mi recomandați?”

Photo 63803706 © Constantin Opris | Dreamstime.com

Alexandru Toma Pătrașcu, fondatorul Asociației Secular-Umaniste din România, a povestit că a realizat un experiment în 12 farmacii: a cerut recomandări de a-și proteja sănătatea, în contextul creșterii cazurilor de Covid-19. În majoritatea covârșitoare a situațiilor, a primit diverse sfaturi, printre care nu se afla, însă, vaccinarea.

Experimentul lui Toma Pătrașcu, integral:

„Bună ziua, au început să crească iar cazurile de Covid. Ce-mi recomandați?”
Am pus această întrebare în 12 farmacii, pe parcursul a două zile (joi și vineri). Am fost în 6 farmacii HelpNet, 3 Sensiblu, o Dona, o Belladona și un Dr. Max., toate din sectorul 1. Nu le-am ales în mod special, pur și simplu am intrat în toate cele întîlnite în drum. Nouă dintre ele se aflau pe stradă, două, într-un centru comercial, iar ultima, la parterul unui spital.
„Vă trebuie ceva pentru imunitate.” mi-au spus cei 12 farmaciști cu care am vorbit (11 doamne și un domn). „Da, da! Ce pot să fac pentru imunitate?” am confirmat eu, fericit că au înțeles ce-i întreb.
Iar recomandările au fost, peste tot, aproape identice. Și la fel de folositoare… Adică, deloc 😃
În top, vitamina D, vitamina C și zincul, căci, nu-i așa, știm cu toții că sînt sănătoase și avem nevoie de ele „pentru imunitate”. Toate bune și frumoase, »lipsa« celor trei ne afectează grav sănătatea și, în cazuri particulare, cantitatea absorbită din mîncare poate să nu fie suficientă. Pe de altă parte, înghițitul aiurea de vitamine și alte „suplimente alimentare” este, de cele mai multe ori, absolut inutil; uneori poate fi chiar periculos.
În mod specific, cele mai competente autorități medicale din lume precum National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite sau National Institute for Health and Care Excellence (NICE) din Marea Britanie afirmă clar că nici unul dintre cele trei produse NU este recomandat pentru prevenția sau tratamentul infecției cu Covid.(1)(2) Mai mult, NICE cere imperativ ca vitamina D să NU fie recomandată publicului larg pentru prevenția sau tratamentul Covid, iar NIH trage atenția asupra prescrierii de zinc în exces!
Dar dialogul din farmacii a continuat. „Și în afară de astea, mai pot să fac ceva pentru imunitate, ca să mă protejez de Covid?” i-am mai întrebat pe farmaciști. „Mmm… Cam astea sînt… Mai puteți încerca cu quercetină…, magneziu…, echinaceea…”
„Și altceva?” insist eu. „Păi, nimic… Să purtați mască… (în vreo două farmacii)”, „Igiena personală…, distanțarea…”. Recomandările favorite le-am obținut în două farmacii Help Net: „Să mîncați sănătos și să faceți mișcare” și „Să vă hidratați!” (eram să-i spun respectivului domn că am venit să-l întreb despre Covid, nu despre insolație, dar am lăsat-o baltă).
Una peste alta, în nici una dintre cele 12 farmacii nu mi s-a menționat vaccinarea, nici măcar atunci cînd am repetat a treia sau a patra oară întrebarea dacă mai există »și altceva« care să mă protejeze de Covid!
Începînd cu a cincea farmacie, la sfîrșitul discuției, după ce interlocutorii îmi tot repetaseră că nu mai am altceva de făcut pentru „imunitate”, m-am hotărît să-i întreb eu ce părere au de vaccin. Dintr-o dată, liniște și priviri piezișe. „Noi nu putem să vă recomandăm să vă vaccinați, este decizia dvs.” a fost răspunsul universal. „E decizia mea, bineînțeles, dar ce îmi recomandați dvs., ca specialiști?” am insistat ca prostu’ / nebunu’ / inocentu’. „Noi nu putem să vă recomandăm să vă vaccinați!” Și asta a fost.
Un pic mai bine a fost în farmacia Dr. Max, unde am fost întrebat din start dacă am vorbit și cu vreun medic și unde farmacista mi-a spus că ea s-a vaccinat și în două farmacii Sensiblu: într-una farmacista era vaccinată, în cealaltă, m-au întrebat dacă eu m-am vaccinat. Din păcate, chiar și aici discuția despre vaccinare nu a apărut decît în urma presiunilor mele.
Și acum să ne mai mirăm de ce sîntem codașii Europei la vaccinare?
Astfel de atitudini nu sînt noi. Și printre medici e la fel. De asta am scris Povestiri despre Epidemii și Vaccinuri (https://www.goodreads.com/…/54834633-povestiri-despre…); puteți afla din ea cum se răspîndesc epidemiile, cum funcționează vaccinurile și, mai ales, cum să vă păziți de dezinformare.
Puneți mîna și citiți, căci vă poate salva viața.
—————-
Sursă foto: https://www.dreamstime.com/editorial-photo-drug-store-romania-interior-image63803706

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *