fbpx

„Salvaţi Copiii”: Zilnic, la Iaşi, doi bebeluşi sunt aduşi pe lume de mame minore

Photo 49303403 © Kmiragaya | Dreamstime.com

Judeţul Iaşi se află pe locul IV la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de mame minore, conform organizaţiei „Salvaţi Copiii”, relatează Ziarul de Iași. în 2019, cel mai recent an monitorizat, au fost înregistrate 733 de naşteri în rândul adolescentelor. Concret: peste doi bebeluși pe zi. 

Potrivit reprezentanţilor „Salvaţi Copiii”, judeţul cu cele mai multe mame minore în 2019 a fost Mureş, cu 931 de cazuri, în Dolj au fost înregistrate 838 de cazuri, iar în Braşov 830. Iaşul se află pe locul IV cu 733, urmat de Bacău cu 722, Constanţa cu 687 de cazuri, la Bihor au fost 674, iar la Dâmboviţa 544. Urmează Suceava cu 538, iar la Vaslui au fost 511.

La polul opus, judeţele cu cele mai puţine mame adolescente sunt Brăila, cu 248, Mehedinţi, cu 234, la Caraş-Severin au fost 209, la Gorj 190, iar în Tulcea cele mai puţine la nivel naţional, 187. Statistica este pur numerică, neţinând cont de populaţia judeţelor, pentru a avea o imagine mai aplicată. 

Situaţia este îngrijorătoare şi la nivel naţional, având în vedere că dintre cele 199.720 de naşteri înregistrate în România în 2019 749 provin de la fete sub 15 ani şi 17.933 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani. Practic, 10%: unul din zece nou-născuţi provine dintr-o mamă adolescentă. Iar, potrivit reprezentanţilor Salvaţi Copiii, fenomenul a fost exacerbat în pandemie, cu consecinţe psiho-sociale pe termen lung.

„În perioada Covid-19 membrii echipelor locale „Salvaţi Copiii” au ţinut legătura telefonic cu autorităţile locale pentru o bună organizare comunitară în contextul actual, intermediind, în funcţie de situaţie, legătura între beneficiari şi instituţii, pentru a facilita intervenţia autorităţilor în caz de urgenţă”, au precizat reprezentanţii „Salvaţi Copiii”, menţionând că au colaborat cu instituţii precum Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Direcţiile de Sănătate Publică, cabinetele de medicină de familie, Primăriile, Centrele de Asistenţă Medicală Comunitară, şcolile, cabinetele de psihologie şi Ministerul Sănătăţii.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.