fbpx

EXCLUSIV Ministerul Educației pregătește o modificare a ROFUIP care să permită școlarizare online pentru elevii nedeplasabili

Ministerul Educației are în lucru o modificare a ROFUIP (Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar) prin care școlile care au resurse pot decide ca elevii nedeplasabili să participe la cursuri în varianta online.

 

Anunțul a fost făcut de Radu Szekely, consilier al ministrului Educației, într-o declarație acordată în exclusivitate pentru Educație Privată. Declarația, integral:

Ministerul Educației nu a interzis nici unui copil sau tânăr participarea la educație, dreptul de a merge la școala. Încetarea stării de alerta a însemnat că, brusc, derogările de la legea educației care permiteau învățarea la distanță, online, și-au încetat efectul.

Dar pentru a proteja sănătatea celor pentru care expunerea la virus reprezintă un risc maxim, conform informațiilor primite de la Ministerul Sănătății, s-a permis elevilor și preșcolarilor cu boli cronice și autoimune să continue învățarea online. Repet, din perspectiva unui echilibru între protejarea dreptului lor la sănătate și asigurarea dreptului la educație, înțelegând că prezența lor la școală în format fizic reprezintă un risc pentru ei.

Este o situație nouă, in consecință a fost reglementată. Pe de altă parte, legislația reglementează de mult situația elevilor care, din motive de sănătate, nu se pot deplasa la școală: există instituția scutirii medicale, a școlarizării la domiciliu, și există școala de spital. Acum, pentru a profita de infrastructura dezvoltată atât de abrupt pe durata pandemiei, căutăm soluții pentru a încuraja și participarea online a elevilor nedeplasabili, pe lângă școlarizarea la domiciliu și școala de spital.

Adică este în lucru o modificare a ROFUIP în acest sens, astfel încât școlile să poată decide, în funcție de infrastructura pe care o au la dispoziție, dacă asigură participarea online a elevilor nedeplasabili. De fapt, nimic nu interzice nici acum școlilor să ia asemena decizii la nivel de individ, rolul lor este să asigure dreptul la educație, dar, din păcate, există o teamă de asumare a unor măsuri care nu sunt permise în mod expres în legislație.

În mod normal, dacă ceva nu este interzis, ar trebui să înțelegem că este permis; noi așteptăm ca ceva să ne fie permis pentru a face acel pas. Vom încerca, așadar, să găsim o formulare care să permită școlarizarea online a elevilor nedeplasabili, fără a permite abuzuri și fără sa ducem în derizoriu instituția scutirii medicale. Pentru că nu vrem nici să se ajungă în situația în care un elev bolnav, căruia medicul îi recomandă odihnă la domiciliu, să ajungă să fie obligat – de profesori sau părinți – să participe la ore online pentru că există această opțiune.

Scutirea medicală echivalează cu concediul medical, așadar recomandarea medicului trebuie să primeze. Dar da, pentru cei care nu pot participa fizic la ore din motive ce țin de mobilitatea lor, școala trebuie să ofere opțiunea învățării online în măsura în care au infrastructura necesară la dispoziție. Apoi, noua lege ar putea să reglementeze mult mai clar această opțiune a învățării online, ținând cont și de progresele enorme făcute în ultimii doi ani în digitalizarea învățământului, dar și de modul în care elevii din ziua de azi învață, combinând spațiul fizic de învățare cu cel virtual.

2 comments

  1. Familii disperate spune:

    Va invitam pe grupul de Facebook „Parintii elevilor din Romania” si Parintii cer schimbare”. Parintii de pe aceste grupuri au facut nenumarate demersuri pentru a reda posibilitatea de a invata online elevilor care au pe cineva cu o boala cronica in familie. Fiecare parinte a primit o scrisoare standard din partea unui robot, fara raspuns la demers. Acesti elevi au facut 2 ani de online, acum sunt obligati sa mearga fizic la scoala si sa piarda pe cineva drag.

  2. Toma Alimoș spune:

    Valabil și pentru profesorii cu vulnerabilități si pentru care medicul de medicina muncii și medicul specialist au decis că sunt apți doar condiționat- online!! Vă bateți joc și faceți discriminare cu viețile noastre!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.