fbpx

Trei cosmonauți ruși au sosit pe Stația Spațială Internațională îmbrăcați în culorile Ucrainei

Trei cosmonauți ruși au sosit la Stația Spațială Internațională îmbrăcați în costume de zbor galbene cu accente albastre, culori care se regăsesc și în steagul ucrainean, anunță The Guardian.

Cei trei au fost primii nou-veniți pe stația spațială de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Cosmonauții Oleg Artemiev, Denis Matveyev și Sergey Korsakov, de la corporația spațială rusă Roscosmos, au decolat cu succes de la instalația de lansare Baikonur, închiriată de Rusia, în Kazahstan, cu nava lor spațială Soyuz MS-21 vineri, la 20.55, ora locală. Au acostat fără probleme la stație puțin peste trei ore mai târziu, alăturându-se celorlalți cosmonauți de acolo: doi ruși, patru americani și un german.

Când cosmonauții au putut vorbi cu familiile lor de pe Pământ, Artemiev a fost întrebat despre costume. El a spus că fiecare echipaj și l-a ales pe al său.

„A venit rândul nostru să alegem o culoare. Dar, de fapt, acumulasem mult material galben, așa că trebuia să-l folosim”, a spus el. „De aceea a trebuit să purtăm galben.”

De când a început războiul, mulți oameni au folosit steagul ucrainean și culorile acestuia pentru a-și manifesta solidaritatea cu țara invadată de Rusia.

Războiul a cauzat anulări de lansări de nave spațial și contracte rupte. Șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a avertizat că SUA ar trebui să folosească „mături” pentru a zbura în spațiu, după ce Rusia a declarat că va înceta furnizarea de motoare de rachete companiilor americane. Printre oamenii de știință există îngrijorarea că Rogozin pune în pericol zeci de ani de parteneriat pașnic, mai ales în ceea ce privește stația spațială.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a minimalizat comentariile lui Rogozin, spunând: „Acesta este doar Dmitry Rogozin. Așa se poartă el, din când în când. Dar în cele din urmă, a lucrat cu noi.

„Ceilalți oameni care lucrează în programul spațial civil rusesc sunt profesioniști. Ei nu ratează nicio ocazie să se tachineze cu noi, astronauții americani. Cu toate acestea, în spațiu, putem coopera cu prietenii noștri ruși, colegii noștri”, a mai spus Nelson.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.