fbpx

Evaluarea Națională. Prof. Bogdan Rațiu: Subiectele la Limba română au fost de dificultate medie

Subiectele la proba de Limba română de la devaluarea Națională au fost de dificultate medie, consideră profesorul Bogdan Rațiu, reprezentant al platformei NoteBune.ro.

Candidații la Evaluarea Națională au avut de răspuns la mai multe întrebări despre un fragment din „Toate pânzele sus” de Radu Tudoran și unul din „Frânturi din viața lui Delavrancea” de Cella Delavrancea. La ultimul subiect au avut de scris un eseu despre cea mai frumoasă întâmplare din vacanță.

Profesorul Bogdan Rațiu a comentat pentru Educație Privată subiectele pe care le-au primit elevii astăzi:

Subiectele de Limba si literatura româna au un grad de dificultate mediu. Subiectul 1A cuprinde tipuri de itemi familiari elevilor, nici exercițiile care dădeau emoții elevilor nu sunt dificile, și mă refer aici la exercițiile 7,8,9.

Textele nu pun probleme de înțelegere, iar tematica este ofertanta. Pentru subiectul 1 B s-a mizat pe evaluarea conținuturilor de baza ale limbii: despărțirea in silabe, compunerea cuvintelor, relația de omonimie, modurile verbelor, construirea unor enunțuri care să conțină funcții sintactice în diferite cazuri sau utilizarea corectă a limbii. E un subiect care nu pune probleme, nu sunt ambiguități în itemi.

La subiectul al II-lea elevii au avut de realizat o compunere, in care sa se relateze o întâmplare din vacanță. Elevii trebuiau sa fie atenți la ideea că era cea mai frumoasă întâmplare și apoi să utilizeze o secvență descriptiva si una dialogala. Categoric, nu e un subiect care sa puna probleme elevilor, ba din contră, structura este asemănătoare cu ceea ce s-a dat și in anul precedent.

Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII 2022) se desfășoară în perioada 14 –30 iunie 2022. Conform situației centralizate de către Ministerul Educației pe baza informațiilor furnizate de inspectoratele școlare județene, 155.820 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului.

Examenul începe marți, 14 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Joi, 16 iunie, se va desfășura proba la Matematică, iar vineri, 17 iunie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 23 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.