fbpx

Elevul agresor din Bacău a fost arestat preventiv pentru 20 de zile

Elevul de 15 ani de la Colegiul „Dumitru Mangeron” din Bacău, care şi-a bătut doi colegi încadraţi în categoria celor cu cerinţe educaţionale speciale, a fost arestat preventiv pentru 20 de zile, joi seară. Asociația VeDem Just atrage atenția asupra confuziei din spațiul public între bullying și violență, precizând totodată care sunt autoritățile cărora trebuie să ne adresăm când întâlnim astfel de cazuri.

Pe lângă acuzaţia iniţială, de lovire, băiatului i se impută şi lipsirea de libertate în mod ilegal, după ce imaginile publicate au arătat că i-a obligat pe cei doi colegi să intre în toaletă, unde i-a bătut, potrivit News.ro. Agresorul şi-a bătut doi colegi încadraţi în categoria celor cu cerinţe educaţionale speciale, băgându-l cu capul în vasul toaletei pe unul dintre ei.

„La data de 2 februarie a.c, poliţiştii băcăuani au continuat administrarea probatoriului în cazul tânărului de 15 ani, reţinut pentru loviri sau alte violenţe, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. Astfel, s-a dispus extinderea urmăririi penale faţă de acesta, sub aspectul comiterii a două infracţiuni de lipsire de libertate. Ulterior, minorul a fost prezentat instanţei care, la propunerea unităţii de parchet, a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 20 de zile”, a transmis, joi seară, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău. 
Iniţial, tânărul a fost reţinut pentru lovire sau alte violenţe. În imagini se vede cum cei doi băieţi sunt forţaţi să intre în cabinele băii, deşi ei se opun. Faptele tânărului bătăuş au devenit publice după ce bunicul unuia dintre elevi a postat filmarea cu agresiunea pe Facebook.
Incidentul a avut loc, conform Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău, în 26 ianuarie şi nu a fost unul singular, agresorul fiind acuzat că anterior a mai dat dovadă de comportament neadecvat faţă de colegi, el fiind sancţionat cu scăderea notei la purtare şi avertisment.

Diferențele între bullying și violență

În urma mediatizării cazului, Asociația VeDem Just „atrage atenția asupra unei confuzii foarte grave care se face de câțiva ani în România, ceea ce duce la reacții ineficiente pentru stoparea unor asemenea fapte”, explicând care sunt diferențele între bullying și violență școlară.

„Astfel, în categoria „bullying” intră acțiunile de violență psihologică asupra altui elev, care este umilit și batjocorit în fața altor elevi (de exemplu, se râde de cum e îmbrăcat, ce culoare are pielea, ce religie are sau orientare sexuală are; i se pun porecle; este acuzat de fapte imorale mincinoase; i se trimit mesaje răutăcioase, i se modifică pozele care sunt distribuite apoi publicului) – fapta de bullying este interzisă de Legea educației nr. 1/2011 și Ordinul MEN nr. 4343/2020. În caz de comitere a unei asemenea fapte, elevii și profesorii sunt obligați să anunțe conducerea școlii, apoi se va face o anchetă disciplinară de către comisia anti-bullying din școală și agresorul va fi sancționat de conducerea școlii, potrivit Statutului Elevului. Sancțiunile pot fi observație, mustrare, pierderea bursei, mutarea în altă clasă. Din păcate, începând cu toamna anului 2022 nu mai există sancțiunea exmatriculării. Nici Inspectoratul Școlar Județean, nici poliția nu au competențe de investigare a bullyingului.

Atunci când un elev este bătut (de exemplu, este lovit cu palma, i se pune piedică ori este împins și cade, este lovit cu piciorul ori cu un obiect contondent, este înțepat ori tăiat cu un obiect, este tras de păr, se aruncă cu obiecte în  el) sau când i se provoacă o suferință fizică (de exemplu, i se pune în ceai o substanță care îi provoacă deranjament stomacal), fapta este mult mai gravă – nu bullying, ci „violență școlară”, interzisă de legislația noastră”, explică VeDem Just.

De asemenea, asociația arată că „violența școlară este considerată „abuz fizic” de Legea nr. 272/2004 pentru protecția și promovarea drepturilor copilului. Abuzul fizic asupra unui minor poate fi anunțat de orice persoană către DGASPC din județ. Abuzul fizic asupra unui elev minor, petrecut la școală, trebuie anunțat de îndată de profesor la DGASPC din județ, la telefon 119 (conform HG nr. 49/2011). Această instituție, de protecția copilului, se va ocupa atât de victima minoră, cât și de agresorul minor (care poate fi lăsat în supravegherea specială a părinților sau luat într-un centru de plasament);

În plus, în cazul în care agresorul a împlinit  vârsta de 14 ani, abuzul fizic se numește infracțiunea de lovire sau alte violențe (art. 193 din Codul penal) care trebuie raportată de îndată către Poliție/Parchet de către profesor, sub sancțiunea urmăririi penale a profesorului pentru omisiunea sesizării (art. 267 Codul penal). Victima însăși poate anunța Poliția/Parchetul prin plângere sau aceste instituții se pot sesiza singure când află din orice altă sursă de cele întâmplate. Pentru infracțiunea comisă, minorul va fi sancționat penal de judecător cu stagiul de formare civică, supravegherea,  consemnarea la sfârșit de săptămână, asistarea zilnică, iar în cele mai grave cazuri cu internarea într-un centru educativ sau chiar cu internarea într-un centru de detenție. Poliția și Justiția nu au competență pentru minorul agresor care are vârsta sub 14 ani!”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.