fbpx

Elev vinovat de bullying, condamnat la detenție în centru de reeducare

Un elev de 16 ani din județul Bacău a fost condamnat la un an și jumătate de detenție într-un centru de reeducare pentru minori, după ce a fost găsit vinovat pentru bullying, scrie HotNews. Judecătorul spune că nu s-ar fi ajuns aici dacă conducerea Colegiului „Dumitru Mangeron” și familia copilului ar fi intervenit la timp. 

Băiatul a lovit și a batjocorit doi colegi de clasă, în februarie anul trecut. Victimele, elevi cu cerințe educaționale speciale, au fost filmate în timp ce erau agresate, târâte în baia școlii și introduse cu capul în vasul de toaletă. Un caz de bullying care nu ar fi escaladat dacă reprezentanții școlii ar fi intervenit la timp și nu ar fi permis elevului agresor să ajungă să aibă „o reputație sinistră”, spun magistrații din Bacău.

În susținerea deciziei de condamnare, judecătorii au indicat referatul de evaluare al Serviciului de Probațiune Bacău. Specialiștii de acolo au concluzionat fără echivoc că elevul prezintă un risc crescut pentru fapte similare și numai o pedeapsă privativă de libertatea ar putea să-i descurajeze comportamentul infracțional.

„Inculpatul minor a săvârșit infracțiunile din pură plăcere odată ce cunoștea că victimele au anumite deficiențe și nu ar putea riposta, din dorința de a deține supremația în cadrul grupului din care făcea parte prin exercitarea unor violențe, de a domina într-un mod complet rudimentar pe colegii săi. După cum se poate decela și din referatul de evaluare, toate acestea pe fondul unor carențe educaționale izvorâte din lipsa de grijă și de control din partea părinților săi”, arată judecătorii Curții de Apel Bacău în decizia de condamnare.

În motivarea deciziei de condamnare, magistrații din Bacău avertizează că un astfel de caz „arată limitele sistemului educațional din România, gradul de protecție efectivă pe care actori didactici reușesc să îl ofere elevilor dintr-o școală, precum și lipsa unei preocupări constante și efective a acestora pentru diminuarea fenomenului de bullying”. Citește articolul integral pe HotNews.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.