Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României, afirmă că inspectoratele școlare reprezintă o sursă de politizare și de corupție în școli.
Într-un mesaj transmis în cadrul dezbaterii ”Educația, încotro?”, organizată de Coaliția pentru Educație, Lasconi susține mutarea deciziilor majore la consiliile de administrație ale școlilor.
”Ce înseamnă o școală bună? O școală în care elevii, părinții și profesorii iau deciziile. Dacă eliminăm toate influențele politice asupra școlilor, vom avea școli mai bune lângă casă. Inspectoratele sunt astăzi o sursă de politizare și de corupție pentru sistemul de învățământ. Noile legi ale educației le-au schimbat doar numele acum, în direcții județene. Practic, pe fond, sistemul rămâne la fel. Eu și USR propunem să mutăm puterea de la inspectorate la consiliile de administrație ale școlilor. Aceste consilii, formate din părinți, elevi, profesori și autorități locale să poată lua decizii. De exemplu, de la angajarea profesorilor la unele dintre materiile studiate la școală, la reparațiile din școală și până la activitățile extrașcolare ale elevilor”, a transmis Lasconi.
”Astfel. părinți ar putea să propună ca școala să angajeze, de exemplu, încă un profesor de informatică sau, de ce nu, unul de limba italiană sau spaniolă, dacă elevii își doresc. Mai mult, școlile ar putea să angajeze nu numai profesori, ci și psihologi, logopezi, tipuri de specialiști care se găsesc numai în școlile din orașele mari și acolo destul de rar.
Pe scurt, nu politicienii, ci profesorii împreună cu părinții și elevii trebuie să aibă cel mai greu cuvânt de spus în educație”, a adăugat candidata la președinție.