fbpx

Dragoș Vana, antreprenor: Când îți comanzi profesor de pe Ali Express, faci rabat la calitate

Photo 6080663 © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Dragoș Vana, fondator al companiei Graphs.ro, analizează salarizarea profesorilor din România și explică de ce percepția asupra muncii acestora trebuie reconfigurată.

Cu permisiunea autorului, preluăm textul, integral:

Am discutat zilele acestea cu cineva despre salariile profesorilor.

Și mi-a zis că pentru cât lucrează, adică 4-6 ore pe zi și 4 luni de vacanță, 5000 de lei pe luna în mână e mult. Și are dreptate. 

Și că oricum fac meditații să-și rotunjească veniturile, așa că la sfârșitul lunii câștigă destul de ok. Total de acord.

Cu o mică obiecție. 

Și acum intervine problema. În România, muncă se cuantifica în ore, nu în calitatea serviciului prestat. Important e să lucrezi mult și să te vadă alții că ești ocupat. Rezultatele sunt mai puțîn importante.

Dacă ai tupeul să nu lucrezi minim 8 ore pe zi, indiferent ce faci, ești depunctat din start.

Chiar dacă doar ești perceput că lucrezi puțin ca număr de ore, nu contează cât de bine îți faci treaba, vei avea o problemă de optică la noi în țară.

Mă gândesc că de aceea multă lume percepe munca de profesor ca pe una relativ ușoară, pentru că poate persoanele din această categorie profesională nu se plâng și nu se vaietă cum fac alții, oamenii la acest nivel având o anumită demnitate.

„Păi de ce n-au ieșit în fiecare an să ceară 5% și vin acum să ceară 50% dintr-o dată?” – eh păi tocmai de asta, că nu sunt genul de oameni care dau cu pumnul în masă că să-și ceară drepturile ci apelează la decență și bunul simț reciproc. Valori pe care ei le au, dar care poate nu se regăsesc și în cei care le plătesc salariile.

Așa că preferă să plece din sistem decât să se certe cu lumea.

Dar voi chiar ați vrea să-l dați pe micuțul Alberto sau pe micuța Alyssia la școala în care unii rămân la catedră din singurul motiv că știu că ăsta le e  nivelul maxim și care se mulțumesc cu orice salariu le dai, doar pentru că nu pot mai mult? 

Sau ați vrea să-l dați la școală la unii care sunt la nivelul de 3000 de euro? Sau de ce nu, chiar de 5000 de euro pe lună? Eventual la unii care refuză un job la o companie de prestigiu că să se concentreze pe activitatea didactică. Și care lucrează 6 ore pe zi, în mod relaxat. Unii care nu urlă și țipă la copii de nervi.

Vi se pare normal ca profesorul să fie nevoit să-și ia un part-time (ceea ce practic sunt meditațiile) că să poată să trăiască? Iar pe urmă să cadă pradă capcanei favoritismului în clasă. Ce părere ați avea dacă-i dă o notă proastă micuțului Alberto că voi n-aveți bani de meditații cu ei? Va place să le tot dați cadouri și flori și mici atenții că să aibă grijă de copil?

„Păi să fie și intregru!” – Păi da, dar la banii ăștia, asta primești. Când îți comanzi profesor de pe Ali Express, faci rabat la calitate.

Și nu uitați că salariul preselecteaza resursă umană. Știu că pare că sunt mulți bani sau că unele pretenții sunt exagerate, dar că și cu orice altceva într-o economie de piață, căpătați exact pentru ceea ce plătiți.

Iar în final țineți minte că educația stă la baza tuturor aspectelor din viață. Așa că să nu va mirați dacă peste 30 de ani micul Albertino ajunge ministru și n-are din ce să vă plătească pensiile.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.