fbpx

Dr. Mihai Craiu: ”Este de așteptat o creștere a cazurilor de scarlatină. Nu facem exsudat faringian la tot poporul!”

Medicul pediatru Mihai Craiu a anunțat, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, că se așteaptă la o creștere a îmbolnăvirilor de scarlatină, normală în această perioadă a anului. El a făcut și câteva recomandări în legătură cu felul în care părinții și unitățile școlare ar trebui să gestioneze această situație.

”Deoarece ne aflăm în sezonul în care este de așteptat să se producă o creștere a numărului de cazuri de scarlatină (numărul maxim de cazuri se consemnează în aceste luni, în țările Europei) anticipez o accentuare a tensiunilor asociate STREPTOFOBIEI noastre naționale.

Exista reglementari clare asupra abordării acestei situatii. Voi face referire la acest document de la autoritățile de sănătate publică din Marea Britanie (l-am primit de la o colegă ce se luptă … cu morile de vânt) https://assets.publishing.service.gov.uk/…/Guidelines_for_t…

Când ar trebui sa existe un motiv de alarmă? Când apar mai mult de 2 cazuri de scarlatină în ACEEAȘI colectivitate într-un interval mai mic de 10 zile. Deci nu facem un eveniment catastrofal din cazuri sporadice sau apărute la mare distanță în timp.

Și nu facem exsudat faringian “la tot poporul”. Spune acest ghid că nu se recomanda exsudat faringian de masă!!

Spunea un foarte bun prieten al meu, pediatru în alt oraș, ca în zona lor, dacă apare un caz de scarlatină, într-o clasă de școală, se face exsudat faringian tuturor copiilor pe 20 km în jurul comunei de unde este acel copil😄😄

Evident este o hiperbolă. Dar mesajul de luat acasă este clar – contacții acelui copil cu scarlatină trebuie sa meargă la medicul de familie și să facă exsudat dacă au semne de boală. Doar acești copii ar putea să aibă nevoie de tratament cu antibiotice. Nu se dau antibiotice tuturor contacților!!!

#STOPstreptofobie