fbpx

Dom’ profesor-tati

Domne, cine își imaginează că meseria de profesor e simplă, greșește grav. Nu că aia de părinte ar fi mai ușoară. Dar când ești și profesor și părinte parcă îți vine să-ți iei câmpii câteodată, zău așa. Și când ești profesor, părinte și mai ai și copilul în aceeași școală în care predai ar fi bine să ai o tabletă de Aspacardin la îndemână, că nu știi niciodată când o sa ai nevoie de ea. (profesor-tati)

Prima grijă e ca rezultatele lu’ ăla micu să fie mai mult ca perfecte. Mirobolante dacă se poate. Păi, nu-ti crapă obrazul de rușine în cancelarie când intră colegul de matematică și te scrutează pe sub ochelari, mormăind nemulțumit, profesore, aveam pretenții de la fii-tu, tocmai el, habar n-are de fracții, te înroșești tot la față și ai impresia că ăsta e primul subiect pe ordinea de zi de la următorul consiliu profesoral. Bine, între noi fie vorba, asta nu se întâmplă niciodată,  ba dimpotrivă, nu știu cum se face dar, în general, profesorii au o reținere fantastică în a-i spune vreunui coleg ce și cum face progenitura pe la ore. Dar, vă dați seama, în mintea unui profesor-parinte, orice notă de opt are deja dimensiuni apocaliptice, băi,  mă faci de râs în școală,  o sa zică lumea că nu mă ocup de tine, amaru’ și parastasu’, trei milioane de ani nu mai ieși din cameră până înveți fractiile alea. 

După ce-ți trece stresul cu notele, brusc, te apucă bâțu’ cauzat de o altă dilemă sfâșietoare. Nu știi dacă și-a luat sandwich-ul de dimineață, și l-o fi pus în ghiozdan, parcă nu mai ai stare până sună de pauză și cum auzi primul clopoțel, o zbughești până la etajul trei, blestemând în gând kilogramele alea în plus, Georgică, mamă, ai mâncat? Unde ți-e pachețelul ăla de acasă, a, să stau liniștit că ti-ai luat chipsuri de la chioșc? A , ce bine, m-am liniștit, adică nu m-am liniștit, cum adică ti-ai luat chipsuri, băi, da’ nu ți-e rușine, o să zică lumea că nu te învăț cu mâncare sănătoasă, derbedeule, pune mâna și scoate-ți sandwich-ul că îți scad nota la purtare, ptiu, na, că am ajuns să spun tâmpenii din cauza ta.


Bien Dormir Max Extended Release este conceput sub formă de comprimate cu eliberare prelungită. Concentrație optimă de ingrediente active se eliberează treptat, timp de 6 ore, astfel se asigură menținerea unui somn fără întreruperi, pe durata întregii nopți. Bien Dormir Max Extended Release  conține 7 mg de melatonină. Nu dă dependență.


După ce răsufli liniștit că măcar n-a povestit în clasă că l-ai dus în weekend la McDonald’s (sau așa crezi tu), alta la rând. La sfârșitul programului, diriginta inculpatului te anunță cu o voce gravă că are ceva să-ți comunice. Da? Ce? Ce-a mai făcut? Să vezi ce-i fac, doamnă,  dați cu el de toți pereții, lăsați-l repetent, nici nu vreau să aud, a terminat-o cu mine, gata, eu i-am spus și i-am zis, nu se mai poate. A, mergeți în excursie la munte? Aha. Vai, ce frumos. Da, mă mai ambalez și eu,  iertați-mă. 

E grea viața de profesor-părinte cu copilul în aceeași școală. (profesor-tati) (profesor-tati)

Printre patru sute de mii șapte sute optzeci și trei de probleme pe care le ai în această triplă calitate, una îți scapă cu siguranță. Nu realizezi cât de grea poate fi pentru copil. Pentru el, exigențele sunt întotdeauna mai mari, pedepsele mai drastice și așteptările mai mari decât pentru ceilalți copii. El trebuie să fie întotdeauna mai bun decât ceilalți, el n-are voie să facă vreo greșeală cum fac toți ceilalți copii și sub nici o formă nu trebuie sa fie decât primul dintre primii din clasă,  din școală și,  dacă se poate, din județ. Și știi când îți dai seama ce e în mintea copilului și câtă nevoie ar avea să fie el însuși? Doar el, cu bune și rele, cu identitatea lui proprie, încetând a mai fi copilul domnului profesor? 

Abia când îl auzi strigând pe holul școlii după tine:

„Dom’ profesor-tati!”

Rubrică susținută de Fiterman Pharma 


Citește și 

Toamna se numără bobocii

2 comments

  1. Alina spune:

    M am regasit si eu in aceste gânduri, mai ales ca eu sunt fiica de profesori , si la rândul meu am copii care o au pe mama profesoara.🤣

  2. Alin spune:

    Mutarea intr-o scoala (mai buna! – sigur exista vreuna…) sigur ii va face bine. Va scapa de multe complexe pe toti. Si stop injuraturi si amenințari, e doar un copil ca toti ceilalti, iubiti-l orice ar face si aratati-i, indiferent ca e primul sau nu.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.