fbpx

Experiment Digi 24: Multe școli din scenariul roșu nu au echipamente pentru educație online

Mii de elevi din toată țara, aflați în localități în care va fi aplicat scenariul roșu, riscă să nu poată învăța absolut deloc în primele două săptămâni de școală, afirmă jurnaliștii postului de televiziune Digi 24.

Potrivit sursei citate,  în multe dintre localitățile aflate în scenariul roșu, școala online pare o utopie în condițiile în care elevii nu au de pe ce să învețe. Nu au tablete, laptopuri sau telefoane. Cele promise de Guvern nu au venit, școlile și primăriile nu au bani să le cumpere, iar părinții nu își permit să plătească acum câteva sute de lei pe astfel de dispozitive.

”Am luat la rând mai multe localități din lista celor 43 unde elevii nu vor avea voie să vină fizic la școală. Am stat de vorbă cu primarii sau directorii de școală și nu am găsit nicio localitate, din cele unde a reușit să stăm cu cineva de vorbă, care să aibă tablete pentru toți elevii! Ba mai mult, într-o localitate din județul Caraș-Severin, din cei 100 de elevi ai unei școli 80 nu au tablete și au făcut cerere! Într-un alt sat din județul Dâmbovița, în toată școala primară, clasele I-IV învață doar… 7 elevi! Și niciunul nu are tabletă sau laptop, iar primarul spune că speră la o minune în această săptămână!”, relatează Digi 24.

CONTEXT

Fiecare localitate din România are, acum, cifrele care indică după ce scenariu va începe școala. Ministerul Sănătății a publicat lista incidenței cazurilor de COVID-19 pentru fiecare localitate din România, anunță Digi 24. Pe baza acesteia se stabilește după care din cele 3 scenarii vor funcționa școlile.

În scenariul 1, sau scenariul verde, toți elevii merg la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Pentru acest scenariu, incidența trebuie să fie mai mică de un caz la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Scenariul 2, sau scenariul galben, prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, pe de o parte, și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Acest scenariu este pentru localitățile cu o incidență de 1-3/1.000 locuitori.

În scenariul 3, sau scenariul roșu, toți elevii vor face cursuri online. Acesta va fi folosit pentru localitățile cu o incidență mai mare de 3/1.000 de locuitori.

Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.