Dela0.ro: Ministrul Educației a schimbat 19 șefi de inspectorate cu membri de partid sau activiști PNL

Publicația Dela0.ro afirmă că PNL continuă politizarea inspectoratelor școlare județene, fenomen semnalat inițial de USLIP Iași.  Într-o anchetă semnată de jurnalista Diana Oncioiu, Dela0.ro semnalează faptul că numărul șefilor de inspectorate schimbați pe criterii de partid a ajuns la 19, în pofida opoziției față de fenomenul politizării pe care și-a declarat-o președintele Klaus Iohannis.

”Deși susține că vrea depolitizarea structurilor de conducere din învățământ, ministrul liberal al Educației Monica Anisie a înlocuit 19 inspectori școlari generali în două luni și jumătate de mandat. Numitorul comun al schimbărilor: calitatea de membru sau simpatizant PNL. În 17 dintre situațiile documentate de Dela0.ro, inspectori roșii, afiliați PSD, au fost înlocuiți cu inspectori galbeni, fideli PNL. A venit rândul lor”, afirmă Dela0.ro.

Potrivit publicației, ”o bună parte din cei plecați erau oamenii PSD. O bună parte a celor veniți (cu statut interimar) sunt oamenii PNL. E neclar, în aceste noi condiții satisfăcătoare pentru activul de partid, dacă concursurile pentru ocuparea posturilor mai sunt o urgență. 

Acțiunea ministrului Anisie are susținători în teritoriu, unde foști sau actuali inspectori generali consideră că partidul aflat la guvernare trebuie să-și pună oamenii săi pentru o implementare mai bună a politicilor educaționale.”

Puteți citi articolul integral, aici.

CONTEXT

În urmă cu o săptămână, președintele Klaus Iohannis a reacționat la acuzațiile USLIP Iași pe tema numirii de inspectori școlari pe criterii politice.

„Voi verifica situația foarte concretă, dar din câte știu eu până acum nu se fac numiri, ci se fac numiri de interimari care trebuie să funcționeze până la sfârșitul anului școlar. Dacă aceste persoane corespund sau nu postului respectiv este, sigur, o chestiune care trebuie verificată de Ministerul Educației și voi solicita aceste informații”, a spus Iohannis.

„Evident că trebuie organizate concursuri, dar se lucrează chiar în această perioadă la o metodologie de concurs pentru inspectorii școlari generali și, cu siguranță, când ea va fi finalizată se vor organiza aceste concursuri”, a adăugat președintele.

CONTEXT

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi i-a adresat, recent, o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, în care acuză PNL de continuarea practicilor de politizare în Educație. USLIP argumentează prin șapte cazuri de inspectori școlari proaspăt numiți, despre care susține că sunt membri sau activiști PNL.