fbpx

USLIP Iași acuză PNL că a făcut numiri pe criterii politice în inspectoratele școlare

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi i-a adresat o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, în care acuză PNL de continuarea practicilor de politizare în Educație. USLIP argumentează prin șapte cazuri de inspectori școlari proaspăt numiți, despre care susține că sunt membri sau activiști PNL.

Prezentăm, integral, conținutul scrisorii.

POLITIZAREA EDUCAȚIEI – VARIANTA PNL

ÎN ATENȚIA DOMNULUI PREȘEDINTE PROF. KLAUS WERNER IOHANNIS,

Domnule Președinte,
Uniunea Sindicatelor Libere din Învățămȃntul Preuniversitar Iași dorește să vă aducă la cunoștință un fenomen care se produce din nou la nivelul Inspectoratelor Școlare Județene.
Așa cum vă amintiți, în momentul lansării proiectului ,,Romȃnia educată” în 5 decembrie 2018, la Palatul Cotroceni, vi s-a adresat o întrebare ce viza Inspectoratele Școlare Județene de către domnul Moise Guran. Răspunsul pe care l-ați oferit făcea referire la un anumit grad de politizare pe care îl regăsim în cadrul Inspectoratelor Școlare. Cităm aproximativ ceea ce ați afirmat și anume că: ,,dacă intri într-un ISJ nu există Inspector care să nu aibă carnet de partid”.
Fosta putere reprezentată de către PSD a manifestat în repetate rȃnduri tendința de a numi Inspectori Școlari Generali care să provină din activul de partid. În ceea ce ne privește (USLIP IAȘI) am sancționat constant derapajele sociale, politice și uneori economice ale fostei puteri. Am avut mai multe proteste la Prefectura Iași, în anul 2017, îndreptate împotriva Guvernului reprezentat de către partidul sus menționat. De asemenea, am avut și scrisori deschise către fostul Președinte al Camerei Deputaților – Liviu Dragnea.
Am fost martorii unor destituiri de Inspectori Generali și numirea evidentă a altora pe criterii politice. Am fost cei care, ca și dumneavoastră, am subliniat faptul că reducerea numărului de ore la planurile cadru promovată de către Senatorul Liviu Pop, aduce grave deservicii atȃt elevilor, cȃt și cadrelor didactice. Facem toate aceste precizări pentru a sublinia echidistanța și neutralitatea politică pe care USLIP IAȘI o poate proba oricȃnd cu fapte și dovezi.
Ceea ce se întȃmplă în ultimele trei luni, încalcă spiritul proiectului ,,Romȃnia educată” și, evident, articolul 7 din actuala Lege a Educației Naționale care atestă expres că: ,,În unitățile, în instituțiile de învățămȃnt și în toate spațiile destinate educației (…) sunt interzise (…) activități de natură politică”. Nu ne-am propus o cercetare exhaustivă a schimbărilor de la nivelul Inspectoratelor Școlare, dar credem că ceea ce am găsit este îngrijorător și arată clar o direcție pe care actuala putere o promovează.
Ne dorim prin autoritatea funcției pe care o aveți să interveniți la nivelul Executivului pentru ca în învățămȃnt să fie promovată depolitizarea ca prim pas al modernizării sistemului educațional romȃnesc.
Anexăm tabelul cu județele în care au avut loc schimbări la nivelul conducerii Inspectoratelor Școlare Județene:

1. Alba Elena Ignat Membru PNL Noiembrie 2019
2. Arad Gondor Marius Membru PNL Noiembrie 2019
3. București Ionel Pușcaș Consilier local PNL – Sector 6 Decembrie 2019
4. Caraș – Severin Carina Pristavu Activist PNL Decembrie 2019
5. Dȃmbovița Sorin Ion Consilier județean PNL Noiembrie 2019 Președinte al Consiliului Național de finanțare a învățămȃntului preuniversitar (CNFIP) din ianuarie 2020
6. Mehedinți Daniela Trancotă Consilier județean PNL Noiembrie 2019
7. Neamț Mihai Obreja Consilier local PNL Ianuarie 2020
8. Suceava Grigore Bocanci Consilier local PNL Decembrie 2019

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *