Daniel Breaz, ministrul interimar al Educației, premiant la declarații controversate

Sursă foto: Monitorul de Cluj

Daniel Breaz, actualul ministru al Culturii, care a preluat și portofoliul Educației, ca interimar, după demiterea Ecaterinei Andronescu, s-a făcut remarcat printr-un lung șir de declarații controversate. Greșeli de gramatică, definiții bizare ale familiei sau abordări ciudate ale unor teme precum analfabestismul funcțional, toate acerstea au creat nedumerire sau reacții ironice din partea presei.

Iată câteva dintre afirmațiile prin care s-a afirmat Daniel Breaz:

  • „Pentru mine ca om, ca român, pot să spun, ca și cadru didactic….eu consider, așa cum consideră foarte multă lume, că este practic cel mai mare poet CARE l-a dat România, cel puțin până în momentul de față. O operă extraordinară”.
  • “O mamă singură şi doi copii nu reprezintă o familie. A fost o familie, dar s-a întâmplat ceva şi nu mai este”.
  • Nu există o relație de proporționalitate directă între analfabetismul funcțional, definit drept capacitatea de a scrie și a citi, dar neînțelegerea sensului cuvintelor cunoscute, a conexiunilor dintre ele și a contextului în care ar trebui utilizate, și numărul de biblioteci publice”.
  • “Internetul – şi o spun cu sinceritate şi încredere – generează şi manipulează tinerii sau tinerele generaţii şi îi îndreaptă către alte direcţii decât cele ce ar trebui să fie normale.”

 

Daniel Breaz este rectorul Universităţii 1 Decembrie 2018 din Alba Iulia. Este profesor universitar de matematică.

A absolvit Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. În 2002 a obţinut titlul de doctor în matematică, specializarea analiză matematică, la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

La data de 21 noiembrie 2018, Breaz a fost confirmat ca Ministru al culturii din România, înlocuindu-l pe George Ivașcu, care ocupase anterior această funcție.

Daniel Breaz a fost numit ministru interimar al Educației, după ce Ecaterina Andronescu a fost demisă, în urma declarațiilor sale controversate despre cazul Caracal.