
Cursurile de educație pentru sănătate ar urma să fie introduse etapizat, de anul viitor, începând cu ciclul primar, iar apoi să fie urmate și de elevii din ciclul gimnazial, a anunțat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Rafila a declarat, luni, în cadrul conferinţei „Salvaţi Copiii”, la U.M.F. „Carol Davila” din Bucureşti, că doreşte să dezvolte proiectul educaţiei pentru sănătate.
„Vreau să dezvoltăm acest proiect şi să ne asumăm noi responsabilitatea, şi vă spun foarte clar lucrul ăsta, al educaţiei pentru sănătate. Am discutat cu doamna ministru Deca, aş vrea, măcar etapizat, să începem, poate anul viitor, primul modul la ciclul primar, peste încă un an să-l facem la ciclul gimnazial. Poate nu o să putem să le pornim toată odată, dar să ştim că Educaţia pentru sănătate este cea care va guverna viaţa mai bună a generaţiilor următoare, pentru că toate aceste consecinţe ale lipsei de informare şi educaţie înseamnă, de fapt, comportamente la risc, sarcini precoce, neurmărirea sarcinii, pentru că oamenii nu ştiu, nu cunosc aceste lucruri. Şi lucrurile astea trebuie dobândite din copilărie, sigur, adaptat vârstei şi conţinutul şi din punct de vedere al structurii informaţiei şi nivelului de cunoaştere”, a afirmat Alexandru Rafila, potrivit News.ro.
Alexandru Rafila a declarat în luna noiembrie că doar 5% dintre părinţi îşi înscriu copiii la cursurile de educaţie pentru sănătate.
„Acest program l-am lansat personal în 2002, se numea «educaţie pentru sănătate în şcoala românească». El a fost făcut în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite şi urma ca în anii următori (…) el să devină dintr-o disciplină curriculară opţională o disciplină permanentă. Din păcate nu s-a întâmplat aşa. Circa 5% dintre părinţi îşi înscriu copiii la aceste cursuri de educaţie pentru sănătate. Sunt şi puţine şcolile care o fac, insuficiente”, a spus Rafila la TVR Info.