fbpx

Costel Alexe, despre reabilitarea Bojdeucii lui Creangă: Nu există termopane, gresie, faianță sau parchet

Costel Alexe, șeful CJ Iași, le transmite celor nemulțumiți de reabilitarea bojdeucii lui Creangă că lucrarea a fost făcută cu respectarea normelor legale.

„𝐍𝐮 𝐞𝐱𝐢𝐬𝐭𝐚 𝐠𝐞𝐚𝐦𝐮𝐫𝐢 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐨𝐩𝐚𝐧, 𝐠𝐫𝐞𝐬𝐢𝐞, 𝐟𝐚𝐢𝐚𝐧𝐭𝐚, 𝐩𝐚𝐫𝐜𝐡𝐞𝐭 𝐬𝐚𝐮 𝐚𝐥𝐭𝐞 𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐚 𝐟𝐢 𝐚𝐥𝐭𝐞𝐫𝐚𝐭 𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐬𝐚𝐮 𝐚𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐁𝐨𝐣𝐝𝐞𝐮𝐜𝐢𝐢. 𝐓𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧𝐭𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐬-𝐚𝐮 𝐟𝐚𝐜𝐮𝐭 𝐜𝐮 𝐫𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐚𝐯𝐢𝐳𝐚𝐭𝐢, 𝐬-𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐥𝐨𝐬𝐢𝐭 𝐚𝐭𝐚𝐭 𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥𝐞, 𝐜𝐚𝐭 𝐬𝐢 𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐭𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐢𝐧 𝐫𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐁𝐨𝐣𝐝𝐞𝐮𝐜𝐢𝐢. Doar câteva exemple. Pentru geamuri s-a folosit sticlă artizanală. Tavanul și grinzile au fost restaurate, nu înlocuite. S-a înlocuit doar o parte a pardoselii, care era putrezită, cu același material ca cel inițial. Șița era, de asemenea, putrezită și a fost înlocuită cu șiță bătută manual de meșteri populari”, susține Alexe.

El afirmă că valoarea lucrărilor decontate doar pe 𝐫𝐞𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐛𝐨𝐣𝐝𝐞𝐮𝐜𝐢𝐢 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐠𝐞 𝐥𝐚 𝟔𝟗𝟗.𝟒𝟔𝟎,𝟕𝟖 𝐥𝐞𝐢 𝐟𝐚𝐫𝐚 𝐓𝐕𝐀, ceea ce înseamnă în jur de 140.000 de euro. La acestea se adaugă lucrările de reabilitare și modernizare a clădirii anexă, construită în 1989, care va fi transformată în bibliotecă și spațiu de expoziții temporare și evenimente, lucrări ce au ajuns la o valoare de 𝟖𝟗𝟕.𝟒𝟔𝟓,𝟓𝟏 𝐥𝐞𝐢 𝐟𝐚𝐫𝐚 𝐓𝐕𝐀.

„În anul 2018, Bojdeuca era încadrată la clădirile aflate în risc de colaps și precolaps. Apa se infiltra și muzeul risca să se prăbușească. Acest proiect de reabilitare a fost șansa de a nu pierde definitiv casa în care a locuit scriitorul, iar toate eforturile noastre s-au concentrat strict pe a o restaura și conserva”, mai spune Alexe.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.