Cum se desfășoară admiterea într-o școală privată

de Raluca Tarcea, Admissions and Communication Manager la Avenor College

Când se gândesc la școlile particulare din România, puțini părinți își pun problema procesului de admitere în aceste instituții școlare. Multe din aceste școli au însă criterii clare de admitere, evaluări, liste de așteptare, care pot amâna momentul transferului unui copil. Cu cât școala este mai bună, cu atât criteriile de selecție sunt mai dure. Dacă ne gândim la o universitate de top din lume, e simplu să ne imaginăm că-și selectează studenții cu atenție, dar de multe ori, chiar dacă o școală are rezultate remarcabile nu ne punem problema oare cum le obține?

Selecția începe în admitere, când copiii sunt testați, de cele mai multe ori la materiile de baza. În cazul unei școli bilingve aceste materii sunt matematica, limba engleză și limba română.

Suntem în noiembrie acum, cu mai puțin de un an înainte ca părinții copiilor preșcolari să le pregătească ghiozdanele pentru prima lor zi de școală. Un an poate părea mult și mulți dintre părinți se pot simți nepregătiți să înceapă căutările viitoarei școli pentru copilul lor. Dacă își doresc însă un loc la o școală particulară, e bine să înceapă căutările din timp. Chiar dacă în cazul lor nu vorbim de testări, procesul de admitere exista și poate consta, ca exemplu,  în observarea copilului într-un grup pe aceeași linie de vârstă.

Ca să înțeleagă exact criteriile fiecărei școli în parte, părinții ar trebui să-și programeze vizite în ele, să vadă sălile de clasă, să înțeleagă bine curriculum abordat, să stea de vorbă cu profesori sau persoane din managementul școlii respective. E important să înțeleagă oferta educațională, valorile școlii pe care o copiii o vor urma, viziunea, parcursul fiecărui copil și destinația finală, când vine vorba de examenele de la finalul ciclului gimnazial sau liceului.

La Avenor, vom prezenta pe 14 si 15 noiembrie oferta educațională pentru clasa pregătitoare 2019-2020  și imediat după aceea, părinții care vor participa la aceste întâlniri vor putea aplica pentru un loc. Detalii despre aceste prezentări găsiți aici.