fbpx

Cum luptă directorii şcolilor din Iaşi cu facturile mari: ”Fără calorifere electrice, stingem lumina” – Ziarul de Iași

Photo 69468651 © aekkarak Thongjiew | Dreamstime.com

Directorii mai multor școli ieșene au prezentat pentru Ziarul de Iași mai multe metode prin care încearcă să evite facturile mari la energie, în această iarnă. Printre măsurile menționate de aceștia se numără evitarea utilizării de calorifere electrice, dar și stingerea luminilor atunci când spațiile nu sunt folosite.

Directoarea Colegiului „Emil Racoviţă” a mărturisit că s-a gândit la câteva măsuri pe care le-ar putea lua, conducerea fiind oarecum speriată de sezonul rece. „Pornind de la lucrurile simple, ne-am dorit să facem un fel de educaţie, să îi învăţăm pe elevi ceea ce înseamnă consumul eficient de energie electrică: stinsul luminii când ies din clasă, deconectarea dispozitivelor electronice şi eficientizarea utilizării resurselor digitale, fără să afectăm implicarea acestora în procesul didactic, acolo unde sunt strict necesare”, a precizat prof.dr. Mihaela Vlioncu, directoarea colegiului.

„Noi am pornit un demers de economie rezonabilă. Suntem atenţi la consumul de energie electrică, se verifică la finalul activităţii ca toate luminile să fie închise. Dacă sunt activităţi după-amiaza, de asemenea, paznicii, portarii, agenţii de pază, au aceste responsabilităţi. În privinţa căminului, pedagogii sunt atenţi la consum şi la evitarea prezenţei unor aparate de încălzire, cum ar fi caloriferele electrice”, a menţionat şi prof.dr. Camelia Gavrilă, directoarea Colegiului „Costache Negruzzi”.

Colegiul „Mihai Eminescu” şi Liceul de Informatică „Grigore C. Moisil” se află, până acum, în grafic cu cheltuielile. Se face o supraveghere atentă a consumurilor, astfel încât unitatea şcolară să se poată încadra în costuri.

„Până acum nu am avut probleme, copiii nu au suferit în niciun fel. Deocamdată, vremea ne-a ajutat, cum ne-a ajutat pe toţi, în sensul în care nu a fost foarte frig şi nu a fost nevoie să avem consumuri mari pe această perioadă, prin comparaţie cu anii trecuţi când temperaturile erau mult mai scăzute”, a spus prof.dr. Gabriela Săndulescu, directoarea Colegiului “Eminescu”.

„Ne-am bucurat toamna aceasta de temperaturi care ne-au permis să încălzim spaţiile şcolare abia din această săptămână. Suntem preocupaţi constant să utilizăm eficient şi responabil resursele. Nu trebuie să aşteptăm o criză economică pentru a avea un comportament adecvat dezvoltării durabile a societăţii”, a precizat prof.dr. Adina Romanescu, directoarea Liceului de Informatică.

Citește articolul integral în Ziarul de Iași.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/stock-photo-finger-turning-light-switch-image69468651

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.