Școala Gimnazială ”Nicolae Titulescu” a decis, în seara aceasta, să renunțe, în cele din urmă, la orarul de iarnă pe care îl anunțase în cursul acestei dimineți. Din informațiile ”Educație Privată”, decizia a fost comunicată pe grupurile de părinți ale claselor.
”În urma ședinței Consiliului de Administrație din data de 4 nov 2022, se revine asupra
hotărârii CA din data de 31 oct. 2022.
Programul rămâne cu ore de 50 minute și pauza de 10 minute”, este mesajul transmis părinților. Documentul adoptat în seara aceasta în Consiliul de Administrație încă nu a fost comunicat.
Inițial, unitatea de învățământ anunțase, dimineață, că își menține decizia de a introduce orarul de iarnă pe care o luase în urmă cu o săptămână, chiar dacă Ministerul Educației reacționase cu o recomandare de menținere a programului normal. Hotărârea anunțată dimineață a fost publicată de ”Educație Privată”.
Trecerea la orarul de iarnă rămâne un subiect controversat în mai multe școli din București, care au hotărât să introducă acest program cu ore și pauze mai scurte. Mai mulți părinți au inițiat o petiție în semn de protest, în care cer respectarea programului normal de cursuri, argumentând că, prin această decizie, elevii pierd 600 de minute de predare în fiecare lună.
Trecerea la orarul de iarnă a fost criticată de Ministerul Educației, care le-a transmis public directorilor de școli că ”fiecare minut de predare contează”.
„În fundamentarea acestor decizii, școlile invocă art.11, alin. (8) din ROFUIP: „În situații speciale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs și a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității de învățământ, cu informarea inspectoratului școlar.”
Considerăm că, în condițiile meteorologice pe care le putem observa cu toții, o astfel de interpretare a cadrului legal este discreționară și inadecvată. Date fiind pierderile în învățare generate de perioada pandemiei, orice MINUT de școală contează.
De aceea, am trimis inspectoratelor școlare o adresă prin care am solicitat ca școlile să fie susținute să-și păstreze orarul normal, manifestându-ne dezaprobarea față de obiceiul trecerii la „programul de iarnă”. Rugăm, pe această cale, directorii, profesorii, elevii și părinții să susțină apelul pe care l-am lansat și să depună toate eforturile, astfel încât să nu mai existe practici și acțiuni ce pot conduce la pierderi de învățare”, precizează Ministerul Educației, într-un comunicat dat publicității pe 1 noiembrie.