fbpx

Cum i-a ”speriat” Burebista pe celți cu eclipsa. Pseudoștiință în manualul de fizică

Manualul de fizică pentru clasa a VI-a, apărut sub antetul Ministerului Educației Naționale, conține o informație falsă. Potrivit autorilor, în anul 70 î.Hr.,Burebista ar fi reușit să îi sperie pe celții aflați pe teritoriile geto-dacice cu ajutorul unei eclipse de Soare. Textul din manual menționează că  previziunea ar fi fost realizată de Deceneu, care a fost un filosof, astronom și sfătuitor al lui Burebista.

Un astfel de eveniment astronomic nu este, însă, menționat în istoria eclipselor de Soare din Antichitate.

Mai mult, textul din manualul editat de Editura Didactică și Pedagogică este argumentat cu ajutorul filmului artistic Burebista. Elevii sunt invitați să privească momentul pe YouTube.

Lista eclipselor de Soare din anul 70 î.Hr. documentate istoric nu include un astfel de fenomen întâmplat pe teritoriul stăpânit la vremea respectivă de Burebista. Acestea au avut loc fie în Nordul extrem al Europei, fie în emisfera Sudică.

 

Situația a fost făcută publică pe grupul de Facebook Pseudoștiința în România; scepticism; gândire critică. Utilizatorii au indicat și posibila sursă de inspirație pentru pretinsa întâmplare: în 1504, Cristofor Columb, încercând să convingă populația băștinașă din Jamaica să continue să-i aprovizioneze cu mâncare echipajul, ar fi anticipat corect o eclipsă de Soare, folosind calculele astronomului german Regiomontanus.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.