fbpx

Cum a reacționat laureatul Premiului Nobel pentru Fizică, după ce a aflat că a câștigat

Michel Mayor, declarat astăzi unul dintre cei trei câștigători ai Premiului Nobel pentru Fizică, susținea o prelegere în Spania, atunci când distincția sa a fost anunțată. Pe pagina oficială de Facebook al  Premiilor Nobel a fost publicată o imagine cu Mayor în aeroportul din San Sebastian. În fotografie, acesta citește mesajele primite în urma anunțului și pare copleșit de acestea.

Premiile Nobel pentru Fizică pentru 2019 au fost acordate omului de știință James Peebles, de la Universitatea Princeton, SUA, pentru ”descoperiri teoretice în domeniul cosmologiei fizice” și echipei de cercetători Michel Mayor și Didier Queloz, de la Universitatea din Geneva, pentru ”descoperirea unei exoplanete care orbitează o stea similară Soarelui”, a anunțat, azi, Royal Swedish Academy.

Contribuția lui James Peebles la cercetarea cosmologiei fizice a influențat decisiv evoluția acestei științe în ultimii 50 de ani. Teoriile sale, dezvoltate începând cu anii 1960, stau la baza ideilor teoretice pe care le avem astăzi despre Univers, se arată în comunicatul Academiei Suedeze.

Teoria Big Bang descrie Universul încă din primele sale momente de existență, de acum 14 miliarde de ani, când era extrem de fierbinte și de dens. De atunci, Universul a început să se extindă și să se răcească. După aproximativ 400 000 de ani după Big Bang, Universul a devenit transparent și primele raze de lumină au putut călători prin spațiu. Chiar și astăzi, aceste radiații inițiale sunt în jurul nostru, păstrând, într-un mod codificat, multe din secretele Universului. Prin cercetările sale James Peebles a reușit să interpreteze unele din aceste mesaje codificate și să descopere procese fizice până acum necunoscute. Cercetările sale dovedesc că doar 5% din conținutul Universului este cunoscut astăzi, restul de 95% reprezentând materie neagră și energie neagră.”, se mai arată în motivația juriului.

În octombrie 1995 Michel Mayor și Didier Queloz au anunțat descoperirea unei planete din afara sistemului nostru solar, o exo-planetă, care orbitează în jurul unei stele asemănătoare cu Soarele nostru, în interiorul Căii Lactee. Această descoperire a dat startul unei adevărate revoluții în astronomie, peste 4000 de exo-planete fiind descoperite de atunci. Descoperirile lor au reprezentat adevărate provocări față de ideile preconcepute pe care le aveam până atunci despre sistemele planetare și i-au obligat pe oamenii de știință să-și revizuiască teoriile privind procesele fizice care stau la baza formării planetelor, mai precizează Academia, citată de Radio France International.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.