fbpx

Campanie de crowdfunding pentru Calendarul Științific

Calendarul Științific, unul dintre cele mai cunoscute proiecte de popularizare a științei, a ajuns la a zecea ediție. Editat anual de ASUR, calendarul conține informații din știință și este distribuit gratuit în școli din întreaga țară. Recent a fost lansată o campanie de crowdfunding, care își propune să strângă suma de 19.000 lei, bani de vor fi folosiți pentru tipărirea și distribuirea a minimum 15000 de exemplare din calendar. Dacă doriți să sprijiniți proiectul și, totodată, să primiți calendarul acasă, accesați https://www.sprijina.ro/cauze/calendar2020.

Calendarul Științific este unul dintre proiectele de tradiție ale ASUR, unic în România, menit să popularizeze informațiile despre micile și marile descoperiri științifice care ne-au schimbat viața.  În fiecare an, voluntarii ASUR colectează informații despre evenimentele importante din știință, despre descoperirile și invențiile care ne schimbă viața. Informațiile sunt apoi sortate, iar 365 (uneori 366) dintre ele ajung să fie publicate într-un calendar. Calendarul este tipărit ca un poster A1 în câteva mii de exemplare. Apoi, calendarele sunt distribuite în școli și licee din întreaga țară. În plus, persoanele care contribuie la realizarea proiectului vor primi câteva exemplare acasă.  

Peste 90.000 de exemplare au fost distribuite către școli în anii trecuți,  iar alte mii de calendare au ajuns la oameni interesați de cunoaștere. Proiectul a fost inițiat în 2010, iar de atunci informațiile au fost actualizate și completate anual, iar grafica a avut o temă diferită în fiecare an. Calendarul cuprinde informații despre cercetători și descoperiri din diverse ramuri ale științei, precum fizica,  matematica, biologia, astronomia, chimia, informatica sau medicina.

”Calendarul are deja fani în toate colțurile țării, chiar și în afara ei. Mii de elevi și profesori așteaptă la fiecare final de an noua ediție a calendarului. Dotarea sălilor de clasa cu astfel de calendare costă în medie 50 lei per scoală. Sperăm ca susținătorii acestui proiect să ne ajute să realizăm calendare pentru cât mai multe școli și licee din întreaga țară. Fiind a zecea ediție, a pregătit un design special, cadouri pentru susținători, dar și conținut de calitate, cu multe informații interesante pentru cei care vor dori să afle în fiecare zi ceva interesant din lumea științei.” a declarat Monica Belițoiu, coordonatoarea proiectului.  

Persoanele care doresc să sprijine financiar acest proiect o pot face accesând pagina campaniei: https://www.sprijina.ro/cauze/calendar2020 și selectând suma cu care doresc să contribuie, începand cu 10 lei. Plata se poate face online cu cardul, prin transfer bancar sau prin sms. Banii strânși în cadrul campaniei de crowdfunding vor fi utilizați pentru tipărirea și distribuirea calendarelor la școli și licee din întreaga țară.

În ultimii ani, pe lângă Calendarul Științific, ASUR a derulat și alte proiecte de popularizare a științei, precum Bucharest Science Festival, Zilele Știintei (la Adjud, Piatra Neamț, Râșnov și Timișoara), Darwin Weekend Brașov, Școala Curioșilor și nenumărate conferințe.