fbpx

Colegiile Centenare cer ”menținerea selecției la clasele a V-a”, fără a folosi termenul ”examen”

photo created by freepik - www.freepik.com

Alianța Colegiilor Centenare a transmis, azi, către Ministerul Educației că menținerea selecției la clasa a V-a ar fi un bun câștigat pentru alcătuirea claselor de excelență. Colegiile Centenare nu folosesc, însă, termenul ”examen” în documentul citat, în condițiile în care noul proiect al Legii educației prevede că ”înscrierea elevilor în clasa a V-a, la unitățile de învățământ care nu dețin clase de nivel primar, se realizează fără evaluări.”

Pe de altă parte, Alianța nu explică în document ce înțelege prin ”selecție” și nici nu detaliază ce ar însemna, concret, un astfel de proces.

Ce spune Alianța Colegiilor Centenare despre admiterea în clasa a cincea:

Considerăm ca fiind foarte utilă reglementarea centrelor de excelență, a școlilor pilot și a consorțiilor școlare, așa cum apare în lege. În acest sens, menținerea selecției la clasele a V-a de la CN care au gimnaziu, dar nu au ciclu primar, ar fi un bun câștigat pentru alcătuirea claselor de excelență. Există și alte argumente privind acest subiect pe care le putem pune la dispoziția celor interesați.

Ce prevede articolul 74 din proiectul noii Legi a educației preuniversitare referitor la acest subiect:

(3) Înscrierea elevilor în clasa a V-a, la unitățile de învățământ care nu dețin clase de nivel primar, se realizează fără evaluări.

La o dezbatere organizată, recent, de Ministerul Educației și la care au participat 221 de reprezentanți ai Colegiilor Naționale, cei care conduc unități de învățământ care au și școli gimnaziale le-au transmis oficialilor din minister că, din punctul lor de vedere, este, totuși, nevoie de o triere, după cum au declarat pentru Educație Privată surse participante la dezbatere.

Documentul de poziție transmis de Alianța Colegiilor Centenare, integral:

proiect-LIP-ACC

 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, recent, în emisiunea ”În fața ta” de la Digi 24, că examenele de admitere în clasa a cincea, organizate, până acum, de unele școli, vor dispărea în urma adoptării noilor Legi ale educației.

”Asta înseamnă că va trebui să înțelegem cu toții că sub vârsta de 12 ani, e total contraindicat să supui copiii unor astfel de examene”, a afirmat ministrul Educației.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.