fbpx

Coaliția pentru Dezvoltarea României salută ideea MEN de a accepta în sistem doar profesorii care au promovat Titularizarea

Sursă foto: Monitorul de Vrancea

Coaliția Pentru Dezvoltarea României a dat publicității un comunicat prin care se declară de acord cu ideea lansată de ministrul Ecaterina Andronescu de a păstra la catedră doar cadrele didactice care au trecut examenul de titularizare.

Textul comunicatului, integral:

În martie 2019, Coaliția pentru Dezvoltarea României, prin Grupul de Lucru Educație condus de Măriuca Talpeș, a lansat către Ministerul Educației Naționale propuneri concrete pentru creșterea calității în sistemul educațional românesc.

Printre acestea s-a susținut creșterea calității formării inițiale și continue a profesorilor,  precum și toleranță zero față de fraudarea atât de elevi, cât și de profesori a examenelor naționale.

În acest sens, salutăm propunerea Ministerului Educației Naționale de a accepta în sistem doar profesorii care au trecut la Examenul de titularizare.

Considerăm că sunt absolut necesare măsuri de impunere a unor standarde ridicate pentru pregătirea profesorilor, acestea fiind fundamentale pentru creșterea calității procesului educațional.

Suntem alături de mediul educațional atât în găsirea de soluții care să acopere necesarul de profesori, cât și în sprijinirea formării acestora pentru ca, în cel mai scurt timp, să fie remediate aceste carențe.

Despre Coaliția pentru Dezvoltarea României:

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), una dintre cele mai importante inițiative ale mediului de afaceri din România, reunește reprezentanți ai investitorilor români și străini în România și este condusă de un Consiliu Director format din președinții și vicepreședinții a opt asociații de business: Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) și Confederația Patronală Concordia (CPC). Coordonarea Coaliției este asigurată prin rotație de către unul din membrii Consiliului Director, pentru o perioadă de șase luni.

În cadrul CDR funcționează 13 grupuri de lucru formate din specialiști cu expertiză în domeniile Agricultură, Antreprenoriat, Educație, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Infrastructură, IT&C, Mediu, Muncă, Sănătate, Servicii Financiare și Turism. Grupurile de lucru sunt formate din profesioniști și personalități cheie din mediul de afaceri, care reprezintă atât capitalul autohton, cât și cel străin. Grupurile de lucru sunt concepute să ofere sprijin și asistență de specialitate miniștrilor de resort în special pentru formularea de politici publice care contribuie la creșterea competitivității economiei românești.

CONTEXT

Cei aproape 8.000 de profesori care au luat mai puţin de 5 la examenul de titularizare ori n-au mai intrat în sală deşi s-au înscris nu au ce să caute la catedră, nici măcar ca suplinitori fără calificare, anunța, recent, site-ul Știrile ProTv.

Potrivit sursei citate, Ministrul Educaţiei a hotărât că aceştia sunt atât de slab pregătiţi încât, vor sta pe tuşă cel puţin un an sau până când vor dovedi că ştiu materia, că pot să o adapteze pe înţelesul copiilor şi, mai ales, că au vocaţie.

​Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, pentru Știrile ProTv: „N-au fost pregătiţi şi probabil au văzut subiectele şi s-au retras din examen. Vom proceda şi cu domniile lor la fel cu cei care au luat note mai mici de 5. Nu vor intra în învăţământ nici ca suplinitori, nici în plată cu ora. Este primul an când luăm această măsură şi decizia era una firească, mă întreb de ce nu s-a luat mai demult.”