fbpx

Rectorul Mircea Dumitru: Vasile Răducă, fostul prodecan de la Teologie, se pensionează pe limită de vârstă, în toamnă

Foto: Adevărul

Rectorul Universității București, Mircea Dumitru, a anunțat pe Facebook că Vasile Răducă, fostul prodecan al facultății de Teologie care și-a dat demisia după declarațiile scandaloase despre viol și musulmani, urmează să iasă la pensie.

Într-un comentariu postat pe pagina sa de Facebook, Mircea Dumitru a spus că Răducă se va pensiona, din această toamnă.

 

 Universitatea din București a anunțat, într-un comunicat de presă, că profesorul Vasile Răducă și-a depus, în după-amiaza acestei zile, demisia din funcția de prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Justinian Patriarhul”.

Potrivit comunicatului, urmează ca decanul facultății,  prof. Ioan Moldoveanu, să înainteze rectorului Mircea Dumitru nominalizarea prodecanului care va prelua atribuțiile deținute până astăzi de prof. Vasile Răducă.

 

Rectorul Universității din București, prof. Mircea Dumitru, îi solicitase decanului Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” demiterea și înlocuirea prof. Vasile Răducă din funcția de prodecan al Facultății de Teologie.

”Universitatea din București își respectă misiunea de a promova și de a susține valori și principii care să consolideze o societate democratică modernă, în care respectarea și cultivarea demnității umane și a valorilor umaniste,  precum și a rolului științei în evoluția umanității reprezintă piloni fundamentali”, se precizează în comunicatul semnat de Mircea Dumitru.

CONTEXT

Invitat într-o emisiune difuzată de Radio Trinitas, preotul Vasile Răducă, prodecan al Facultății de Teologie de la Universitatea București, a făcut mai multe declarații grave pe tema violurilor și a felului în care femeile trebuie să se raporteze la sarcinile rezultate din acestea, anunță Pagina de Media. De notat că Răducă este și președintele Comisiei de Bioetică din cadrul Patriarhiei Române.

Iată câteva dintre declarațiile prodecanului:

“Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul.”

”Așa că ideea, cum am văzut-o de curând la cineva, că pruncii obținuți sau că o femeie are dreptul să avorteze fătul care s-a constituit în urma unui viol, nu este întemeiată și nu este acceptată de Biserică