Clotilde Armand (USR), primarul Sectorului 1, acuză PNL și PSD că blochează finanțarea investoțiilpr în unitățile de învățământ din sector. Ea prezintă mai multe cazuri concrete și spune că boicotarea proiectelor primăriei are ca rezultat menținerea situației inacceptabile în care elevii din mai multe școli învață în trei schimburi.
Ce spune Clotilde Armand:
Educația și Cultura au ajuns în toaleta din curtea PNL și PSD.
Începe curând școala iar autoritățile locale și centrale fac ultimele pregătiri pentru a asigura o funcționare cât mai bună a unităților de înățământ. Un obiectiv al programului de investiții al Primăriei Sectorului 1 în domeniul educației îl constituie identificarea și amenajarea de noi spații pentru desfășurarea cursurilor pentru a le pune la dispoziția unităților de învățământ unde în prezent se învață în trei schimburi sau construirea de la zero a unor asemenea spații. Este într-adevăr inacceptabil ca în secolul XXI, în Sectorul 1, în Capitala României, să mai existe școli în care să se învețe în trei schimburi. Iată de ce, încă de la începutul mandatului, actuala administrație locală a Sectorului 1 a căutat soluții pentru găsirea de noi spații în care să se desfășoare cursurile pentru ca în cel mai scurt timp posibil în nicio unitate de învățământ din Sectorul 1 să nu se mai învețe în trei schimburi.
Să vă dau exemplu cazul Școlii Gimnaziale “Pia Brătianu”, unde o primă soluție identificată a fost să amenajăm patru săli de clasă cu maximum 25 de elevi de la clasa pregătitoare în clădirea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), în Bulevardul Mareșal Averescu nr.17. Pe lângă sălile noi de clasă, aici am amenajat și alte spații necesare derulării actului educațional: sală de masă, cabinet medical, sala profesorilor, grupuri sanitare etc.
Tot pentru rezolvarea crizei de spațiu de la Școala Gimnazială “Pia Brătianu”, am propus în cadrul ședinței Consiliului Local Sector 1 din data de 18 august 2022, un amendament la proiectul de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului general centralizat al subdiviziunii administrativ-teritoriale Sectorul 1 al Municipiului București pe anul 2022. Urma să se aloce 161,00 mii lei pentru elaborarea studiului de fundamentare/fezabilitate pentru exproprierea vilei scriitorului Mihail Sadoveanu, strada Barbu Delavrancea nr.47, pentru extinderea funcționalității Școlii Gimnaziale “Pia Brătianu”. Consilierii PNL și PSD au fost respins proiectul fără nici un motiv, fără argument.
PNL Sector 1 – organizație din care fac parte miniștrii Educației și cel al Digitalizării- și PSD Sectorul 1 au blocat finanțarea investițiilor în școlile și grădinițele din Sectorul 1. Domnii Burduja, Cîmpeanu și Tudorache au respins, de trei ori în ultima lună, propunerea prin care rectificam bugetul și alocam către școli suma de 19 milioane lei. Noi am aprobat toate solicitările de finanțare făcute de directorii de școli și grădinițe: laptopuri, computere perfomante, table smart, multifuncționale, proiectoare, autoturisme, mobilier, amenajările terenurilor de sport și a locurilor de joacă, săli de sport- tip balon, mese de tenis, sisteme de supraveghere video, centrale termice, aparate de aer condiționat și pachete software și sisteme informatice. PNL și PSD au refuzat să voteze rectificarea bugetară. Avem noi solicitări de la directori, vom reveni cu proiectul în consiliul local, între timp suma care trebuie să ajungă la școli și grădinițe a crescut la 21 milioane lei.
PS: despre clădirea pe care dorim să o expropriem 112patrimoniu.ro: “imobilul din strada Delavrancea 47, ZCP 58, parcelarea Clucerului, se degradează treptat. Aflat în spatele Școlii Gimnaziale “Pia Brătianu”, imobilul cu terasă cu coloane reprezentând o interpretare elegantă a tipicului parcelării respective, avea pe fațadă, la intrare, o placă de marmură pe care scria “Aici a locuit scriitorul Mihai Sadoveanu”. A fost retrocedat în stare bună în anii ’90, iar după ce mai întâi a dispărut placa memorială, casa s-a degradat treptat și a fost incendiată în trei rânduri, îndeosebi între Crăciun și Revelion. Reprezintă un pericolul sanitar, se află în spatele unei școli”. Construcția a fost monument istoric. Răzvan Theodorescu e cel care a semnat, în 2004, ordinul de declasare a monumentului istoric.“